Conform art. 3 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a OUG 8/2009 privind acordarea tichetelor de vacanta aprobate prin HG 215/2009:
Art. 3. -(1) Angajatorii, dupa caz, impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau reprezentantii beneficiarilor, vor stabili, prin contractele colective de munca, respectiv prin regulamente interne, reguli privind modul de acordare a primei de vacanta sub forma voucherelor de vacanta, care sa prevada:
Tichete de vacanta 2022
a)numarul beneficiarilor din unitate care pot primi vouchere de vacanta si nivelul sumelor care se acorda beneficiarilor sub forma voucherelor de vacanta, tinand seama de posibilitatile financiare proprii ale angajatorilor;
b) categoriile de beneficiari care primesc vouchere de vacanta;
c) forma suportului pe care sunt emise voucherele de vacanta, respectiv suport electronic si/sau hartie.
"Societatea (SRL) are peste 50 de angajati si ar dori sa acorde tichete de vacanta salariatilor. Care este procedura? Se pot acorda doar pentru o parte din salariati, trebuie sa fie precizat in contractul colectiv de munca, in contractul individual de munca?"
Raspunsul specialistilor:
Angajatorul va cuprinde in bugetele de venituri si cheltuieli, aprobate potrivit legii, intr-opozitie distincta de cheltuieli, denumita «Vouchere de vacanta», sumele destinate acoperirii valorii nominale a voucherelor de vacanta.
Astfel, voucherele de vacanta se stabilesc prin contractul colectiv de munca. In lipsa contractului colectiv de munca se va incheia un acord cu sindicatul sau, daca in unitate nu exista sindicat, cu reprezentantii salariatilor, iar in baza acordului voucherele se vor mentiona in regulamentul intern. Aceste documente vor cuprinde elementele mai sus mentionate.
Lege vouchere de vacanta
Voucherele de vacanta pot fi acordate doar unora dintre salariati cu titlu de recompensa daca exista criterii obiective in baza carora sunt alesi salariatii carora li se acorda.
Aceste criterii trebuie sa fie stabilite cu claritate si in mod transparent astfel incat toti salariatii sa aiba acces la vouchere daca indeplinesc conditiile stabilite de angajator.
Bonuri de vacanta - cine le poate primi?
Spre exemplu, se poate stabili ca vor primi vouchere de vacanta salariatii care realizeaza un anumit target, salariatii care nu au sanctiuni disciplinare neradiate.
Nu se poate stabili ca vor primi vocuhere de vacanta cei a caror munca va fi apreciata fara ca aceasta apreciere sa fie motivata in sensul de a se reglementa in ce consta.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incetare CIM in perioada de proba. Prima zi de activitateIntrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suprapunere certificate medicale. Declaratia 112Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<