Modificari importante in OUG 158/2005: Concedii si indemnizatii medicale pentru sotia/sotul PFA

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
06 Ianuarie 2015
06 Ianuarie 2015
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
concedii si indemnizatiiconcedii sotia pfaasigurare sotia pfaconcedii si indemnizatii pfa
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Va amintim faptul ca recent, OUG 158/2005 a fost modificata recent prin OUG 68/2014 privind modificarea si completarea unor acte normative publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 803 din data de 4 noiembrie 2014.

Cel mai important de notat este faptul ca mai nou se acorda posibilitatea sotiei/sotului titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate care, fara a fi inregistrata/inregistrat in registrul comertului si autorizata/autorizat sa functioneze ea insasi/el insusi ca titular a/al intreprinderii individuale/persoana fizica autorizata sau fara a fi salariata/salariat, participa in mod obisnuit la activitatea intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate, indeplinind fie aceleasi sarcini, fie sarcini complementare.

In mod concret, aceasta modificare vine in mod natural datorita necesitatii de transpunere a dispozitiilor Directivei 2010/41/UE privind principiului egalitatii de tratament intre barbatii si femeile care desfasoara o activitate independenta.

In principiu,  sotia/sotul titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate care indeplineste aceleasi sarcini sau sarcini complementare va avea posibilitatea sa se asigure in sistemul asigurarilor pentru concedii si indemnizatii si sa beneficieze de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate cum ar fi: indemnizatie de maternitate, indemnizatie de incapacitate temporara de munca, indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani, etc.

Dar, atentie! Sotia/sotul titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate trebuie sa fie inregistrata/inregistrat, in aceasta calitate, in Registrul Comertului pentru a se putea asigura pentru concedii si indemnizatii.

"Daca doresc sa beneficieze de concedii si indemnizatii, sotul/sotia titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate este obligat sa depuna declaratia de asigurare pentru concedii si indemnizatii la Casa de asigurari de sanatate la care acestia sunt luati in evidenta ca platitori de contributie de asigurari sociale de sanatate.", explica Irina Dumitrescu pentru Contabilul.ro.

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]