Editorial, 30.04.2009 – Gabriela Chirazof
A trecut vacanta de Paste, dar a venit cea de 1 Mai, motiv de relaxare, caci maine imi voi petrece ziua in aer liber, cu prietenii, pe care, trebuie sa recunosc ca ii vad destul de rar. Desi astazi voi avea o zi plina, cu multe probleme de rezolvat, sunt foarte relaxata pentru ca ne pregatim de minivacanta de 1 Mai, una dintre sarbatorile legale pe care angajatorii au obligatia sa le acorde salariatilor.
Sarbatorile legale sunt stabilite in Codul muncii.
Astfel, art. 134 alin. (1) din cod astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 202/2008, prevede ca zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
- 1 si 2 ianuarie;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- prima si a doua zi de Rusalii;
Legis Plus Legislatia Muncii
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
- Adormirea Maicii Domnului;
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
- 2 zile pentru fiecare dintre cele doua sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
Incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 134 din Codul muncii privind acordarea zilelor de sarbatoare legala in care nu se lucreaza constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei.
Puteti negocia la nivel de unitate si alte zile libere.
In asteptarea urmatoarei sarbatori legale, va doresc un 1 Mai relaxant!
___________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!
Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte. Iar pentru cazurile atipice apelati gratuit la serviciul de consultanta de specialitate al Consilierului.
___________________________________________________________________