In acest moment, hotararea de functionare si organizare a acestei noi agentii se afla inca in faza de dezbatere publica. Daca se va trimite spre aprobare si daca va trece de guvern, lucrurile se vor schimba in domeniu.
In mod concret, inspectorii de munca si cei sociali vor fi repartizati in teritoriu in directii judetene de munca si securitate sociala.
„Desfiintarea Inspectiei Muncii prin abrograrea legii organice care reglementa organizarea si functionarea sa este un gest de forta din partea actualului guvern, care si-a propus sa dilueze rolul inspectorilor de munca prin integrarea lor intr-o structura de tip «strutocamila». Acest lucru nu face decat sa plaseze inspectorii de munca intr-o zona vulnerabila la schimbarile guvernamentale, dat fiind faptul ca vorbim despre un act administrativ in baza caruia va functiona noua structura“, a explicat Dumitru Costin, presedintele Biroului National Sindical (BNS), citat de ZF.ro.
„Astazi (19 ianuarie - n.red.) a avut loc o dezbatere in Comisia de dialog social de la Ministerul Muncii, deci se pare ca guvernul insista sa distruga Inspectia Muncii, refuzand sa modifice ordonanta de urgenta prin care aceasta se desfiinteaza. Este ilegal si nu suntem de acord cu urmarile acestei comasari. Daca nu reusim sa oprim desfiintarea institutiei pe temei de neconstitutionalitate, vom apela si la alte mijloace, la organisme internationale, chiar si la am-basade“, a precizat Bogdan Hossu, liderul confederatiei sindicale „Cartel Alfa“, citat de ZF.ro.
Va amintim faptul ca Noua Agentie pentru Inspectia Muncii si Securitate Sociala va fi subordonata Ministerului Muncii si va fi reprezentata in teritoriu de directii judetene de munca si securitate sociala.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
sursa: ZF.ro