Persoanele in varsta de pana la 35 de ani, asigurate in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, care contribuie la sistemul public de pensii, au avut obligatia de a adera la un fond de pensii. Procedura de aderare initiala la fondurile de pensii administrate privat a inceput la data de 17 septembrie 2007 si s-a finalizat la data de 17 ianuarie 2008.
Ulterior, in termen de 4 luni de la data la care este obligata prin efectul legii, persoanele care intra in sistemul public de pensii sunt obligate sa isi exprime optiunea. Persoana care nu a aderat la un fond de pensii este repartizata aleatoriu la un fond de pensii de catre institutia de evidenta.
O persoana devine participant la un fond de pensii, potrivit Legii nr. 411/2004, prin semnarea unui act de aderare individual, din proprie initiativa sau in urma repartizarii sale de catre institutia de evidenta. La semnarea actului de aderare, participantii sunt informati asupra conditiilor schemei de pensii private, mai ales in ceea ce priveste: drepturile si obligatiile partilor implicate in schema de pensii private, riscurile financiare, tehnice si de alta natura, precum si despre natura si distributia acestor riscuri.
Pentru persoanele, altele decat cele asigurate in mod obligatoriu la sistemul public de pensii, in varsta de pana la 45 de ani, care sunt deja asigurate si contribuie la sistemul public de pensii aderarea la un fond de pensii este facultativa.
Potrivit art. 18 alin. (2) din Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2010 nr. 12/2010, in cota de contributie individuala de asigurari sociale de 10,5% este inclusa si cota de 2,5% aferenta fondurilor de pensii administrate privat, prevazuta de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Contributia la fondul de pensii este parte din contributia individuala de asigurari sociale datorata la sistemul public de pensii si se deduce din veniturile brute lunare care reprezinta baza de calcul pentru contributia individuala de asigurari sociale, impreuna si in aceeasi modalitate de calcul cu contributia obligatorie datorata conform Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
Concedierea perfect legala
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Contributia la fondul de pensii se constituie si se vireaza impreuna si in aceleasi conditii stabilite prin Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru contributia individuala de asigurari sociale.
Obligatia privind calculul si virarea contributiei de 2,5% revine Institutiei de evidenta, CNPAS. Potrivit art. 431 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, CNPAS calculeaza, pentru fiecare participant, cuantumul contributiei datorate fondului de pensii, luand in considerare baza de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale inscrisa in declaratia privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat sau, dupa caz, in declaratia de asigurare la sistemul public de pensii.
CNPAS intocmeste liste nominale de viramente, distinct, pentru fiecare fond de pensii, liste in care sunt inregistrati participantii si cuantumul contributiei datorate de catre acestia, pe care le transmit fondurilor de pensii, pana cel tarziu in data de 20 a lunii urmatoare celei de depunere a declaratiei nominale.