Editorial, 10.04.2009 - Gabriela Chirazof
Legea nr. 217/2005 a instituit comitetul european de intreprindere, special constituit pentru informarea si consultarea salariatilor.
Aceste comitet se instituie in urmatoarele intreprinderi de dimensiuni comunitara sau grup de intreprinderi de dimensiune comunitara:
a) cele care au conducerea centrala in Romania sau intr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European;
b) a caror conducere centrala nu este situata intr-un stat membru, dar si-a desemnat un reprezentant in Romania;
c) a caror conducere centrala nu este situata intr-un stat membru si nici nu si-a desemnat un reprezentant intr-un stat membru, atunci cand filiala, sucursala sau orice alt sediu secundar al unei astfel de intreprinderi ori, dupa caz, intreprinderea membra a grupului care angajeaza cel mai mare numar de salariati intr-un stat membru este situata in Romania.
Prevederile prezentei legi nu se aplica societatilor europene infiintate conform Regulamentului CE nr. 2.157/2001, precum si societatilor cooperatiste europene infiintate conform Regulamentului CE nr. 1.435/2003, in cazul in care acestea sunt intreprinderi de dimensiune comunitara sau intreprinderi care exercita controlul asupra unui grup de intreprinderi de dimensiune comunitara.
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Comitetul european de intreprindere este comitetul constituit in vederea informarii si consultarii salariatilor.
Astfel, competenta comitetului european de intreprindere este limitata la informarea si consultarea salariatilor asupra problemelor care intereseaza ansamblul intreprinderii de dimensiune comunitara sau al grupului de intreprinderi de dimensiune comunitara ori cel putin doua filiale, sucursale sau alte sedii secundare ori intreprinderi ale grupului, situate in state membre diferite.
Comitetul european de intreprindere este compus din salariati ai intreprinderii de dimensiune comunitara sau ai grupului de intreprinderi de dimensiune comunitara desemnati ori alesi de reprezentantii salariatilor sau, in absenta acestora, de ansamblul salariatilor.
Numarul membrilor comitetului european de intreprindere este de cel putin 3 si de cel mult 30, cu reprezentarea ambelor sexe.
Comitetul isi adopta propriul regulament de organizare si functionare, care va cuprinde modul concret de desemnare sau de alegere a membrilor sai, precum si aspecte referitoare la suspendarea, revocarea ori incetarea mandatelor acestora.
Reprezentarea in comitetul european de intreprindere se asigura prin desemnarea sau alegerea unui membru din fiecare stat membru in care intreprinderea de dimensiune comunitara are una ori mai multe filiale, sucursale sau alte sedii secundare ori in care grupul de intreprinderi de dimensiune comunitara are una sau mai multe intreprinderi.
___________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!
Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte. Iar pentru cazurile atipice apelati gratuit la serviciul de consultanta de specialitate al Consilierului.
___________________________________________________________________