In contextul Anului European al imbatranirii Active 2012 si situatiei actuale in care pensiile sunt principala sursa de venit pentru aproximativ un sfert din populatia UE, Comisia Europeana a publicat o Carte Alba referitoare la pensii adecvate, sigure si viabile. Aceasta examineaza modul in care UE si statele membre pot actiona pentru a rezolva principalele probleme cu care se confrunta sistemele curente de pensii.
In UE exista aproximativ 120 de milioane de pensionari sau 24% din totalul populatiei celor 27 de state membre, fiind in continua crestere. Daca in 2008, raportul dintre persoanele de varsta activa (15-64 de ani) si cetatenii UE in varsta de 65 de ani si peste era de patru la unu, pana in 2060, acest raport va scadea la doi la unu.
Cartea Alba prezinta o serie de initiative pentru a contribui la crearea conditiilor adecvate astfel incat cei care sunt capabili sa poata continua sa lucreze - conducand la un echilibru mai bun intre timpul petrecut la locul de munca si cel petrecut ca pensionar. Scopul este acela de a incurajarea statelor membre sa promoveze prelungirea vietii profesionale active, prin corelarea varstei de pensionare cu speranta de viata, restrangerea accesului la mecanismul de pensionare anticipata si eliminarea decalajelor in materie de pensii intre barbati si femei.
Se urmareste crearea de oportunitati mai bune pentru lucratorii in varsta prin solicitarea adresata partenerilor sociali de a adapta practicile la locul de munca si pe piata fortei de munca si prin utilizarea Fondului Social European in vederea integrarii lucratorilor mai in varsta in campul muncii.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Legis Plus Legislatia Muncii
250 Modele Fise de Post
De asemenea, un alt obiectiv al initiativei se refera dezvoltarea unor sisteme suplimentare de pensii private prin incurajarea partenerilor sociali in a elabora astfel de sisteme si prin incurajarea statelor membre in a optimiza stimulentele fiscale si de alta natura.
Un alt punct vizat consta in compatibilizarea pensiilor suplimentare cu mobilitatea, prin intermediul unei legislatii care protejeaza drepturile la pensie ale lucratorilor mobili si prin promovarea instituirii de servicii de monitorizare a pensiilor pe teritoriul UE.
Nu in ultimul rand, Cartea Alba are in vedere continuarea monitorizarii gradului de adecvare, viabilitatii si sigurantei pensiilor si sprijinirea reformelor sistemelor de pensii in statele membre.