Caz grav: Angajatul vine beat la birou. Ce dovezi aducem pentru a-l sanctiona?

26 August 2014
26 August 2014
abatere disciplinaraabateri disciplinaredisciplina munciiangajatul vine beat la munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



"Va rog sa ne ajutati pentru ca suntem la limita cu aceasta situatie care ne distruge psihic. Avem un angajat care sigur a consumat bautura inainte de munca sau poate chiar in timpul muncii. Clar este ca se clatina, are o halena specifica consumatorului de alcool si nu numai. Mai sunt si alte semnale ca ar fi baut. In fine, dorim sa stim cum se constata ca a baut, ce dovezi se pot aduce pentru a-l sanctiona. Mentionam ca nu este prima oara, ci chiar a doua sau poate a treia."

Cum procedam intr-o astfel de situatie?

Asa cum prevede si legislatia in vigoare, salariatul este obligat, printre altele, sa respecte disciplina muncii, sa respecte prevederile cuprinse in regulamentul intern, in contractul colectiv de munca aplicabil, precum si in contractul individual de munca, sa respecte masurile de securitate si sanatate a muncii in unitate.

Mai mult, tinem cont de faptul ca angajatorul are dreptul:

-sa stabileasca organizarea si functionarea unitatii;
- sa stabileasca atributiile corespunzatoare fiecarui salariat, in conditiile legii;
- sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor;
- sa exercite controlul asupra modului de indeplinire a sarcinilor de serviciu
- sa constate savarsirea abaterilor disciplinare
- sa aplice sanctiunile corespunzatoare, potrivit legii, contractului colectiv de munca aplicabil si regulamentului intern.

Nu neglijam faptul ca angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, avand dreptul de a aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara.

Atentie! Abaterea disciplinara este o fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici.

Regulamentul intern poate contine dispozitii cu privire la interzicerea prezentarii la serviciu in stare de ebrietate sau sub influenta substantelor stupefiante, introducerea sau consumul de bauturi alcoolice sau substante stupefiante la locul de munca, iar incalcarea acestor prevederi atragand raspunderea disciplinara a salariatului.

Asadar, angajatorul, in cadrul responsabilitatii sale pe care o are pentru protejarea securitatii si sanatatii salariatilor, poate lua toate masurile pe care le considera necesare pentru a interzice prezenta la locul de munca a angajatilor sub influenta alcoolului si a substantelor stupefiante. Mentionam ca toate masurile luate de angajator trebuie sa respecte principiul egalitatii de tratament fata de toti salariatii.

Atentie: Nimic nu il impiedica pe angajator sa stabilesca prin intermediul regulamentului intern efectuarea unor teste de alcoolemie in vederea asigurarii securitatii si sanatatii lucratorilor in toate aspectele legate de munca.

Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro


NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]