Desfasurarea procedurii de atestare pe post

atestarea de postcontract de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pe parcursul executarii contractului de munca poate interveni atestarea pe post si/sau functie care consta in verificarea salariatului pentru a se constata daca si in ce masura corespunde postului respectiv.

Atestarea pe post poate fi utilizata de catre oricare angajator, pentru ca ea apare ca o modalitate de manifestare a dreptului angajatorului de a controla in permanenta in ce masura un salariat al sau corespunde profesional postului pe care il ocupa.

Procedural, atestarea se realizeaza prin constituirea unor comisii speciale similare din punct de vedere al organizarii cu cele pentru angajarea sau promovarea in munca. La atestare, salariatul va prezenta un curriculum vitae din care sa rezulte insa numai modificarile intervenite dupa angajarea sa initiala pe post. Salariatul va prezenta si recomandarea primita din partea sefului sau ierarhic, din care sa rezulte profilul sau profesional si moral.

Modalitatea efectiva de examinare, desi nu este prevazuta in lege, consta, de regula, din sustinerea unei lucrari scrise si a unui interviu din care sa rezulte cunostintele profesionale pe care salariatul si le-a insusit pe parcursul activitatii, avand ca baza de pornire atributiile ce ii revin din fisa postului.

In urma desfasurarii procedurii de atestare pe post, rezultatul final presupune o notare care contine doi parametri de apreciere, respectiv evaluarea activitatii anterioare si rezultatul testarii propriu-zise.

Rezultatul atestarii pe post se valideaza si se aproba de catre conducatorul unitatii si se comunica individual fiecarui salariat.

In cazul in care, in urma atestarii, salariatul nu dovedeste ca raspunde exigentelor postului, exisa posibilitatea ca, in functie de aptitudinile probate, sa poata fi atestat pe un alt post vacant corespunzator. Daca salariatul nu consimte la o asemenea solutie sau in situatia in care in mod obiectiv o astfel de rezolvare nu este posibila, se poate proceda la concedierea salariatului conform art. 61 lit. d) pentru necorespundere profesionala.

Atestarea pe post se poate realiza, in anumite situatii in care este implicat interesul public, si de catre un organism din afara unitatii, abilitat legal.

Exemplu
Dupa numirea pe post, nu anterior, atestarea cadrelor tehnice, din ministere, de la organele administratiei publice, precum si a personalului tehnic al agentilor economici si institutiilor, cu atributii de indrumare, control si constatare a incalcarii legii in domeniul prevenirii si stingerii incendiilor, se face de catre Inspectoratul General al Corpului Pompierilor Militari (Ordinul ministrului administratiei si internelor nr. 58/2009).

Tinand seama si de specificul activitatii lor, Hotararea Guvernului nr. 452/2000, reglementeaza organizarea si desfasurarea examenului de atestare pe post a functionarilor publici.
    
Ca particularitati evidentiem urmatoarele:
- functionarul este atestat in functia public de conducere in cazul in care a obtinut la examenul de atestare pe post cel putin nota 7;
- rezultatul se comunica in scris functionarului respectiv in termen de 3 zile de la data desfasurarii examenului de atestare pe post;
- functionarul in cauza poate contesta rezultatul la comisia de atestare in termen de 5 zile de la comunicare;
- la randul ei, comisia de atestare are obligatia de a solutiona contestatia in termen de 5 zile de la inregistrarea ei;
- in sfarsit, in cazul respingerii contestatiei , functionarul se poate adresa, in conditiile legii, instantei de contencios administrativ;
- in cazul in care un functionar nu promoveaza examenul de atestare pe post pentru functia publica de conducere, cel in cauza este numit intr-o functie de executie;
- posturile devenite vacante ca urmare a neatestarii pe post in functia publica de conducere se ocupa prin concurs.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
atestarea de postcontract de munca

Data aparitiei: 13 Martie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Desfasurarea procedurii de atestare pe post Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]