Detasarea salariatului

26 Iunie 2008
26 Iunie 2008
detasareamasura obligatoriecontract suspendat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editorial, 26.06.2008 - Gabriela Chirazof

Relatiile de parteneriat ale comerciantilor privesc interese de ordin economic si se materializeaza in diferite forme. Colaborarea dintre acestia imbraca, de regula, forma contractelor, conventiilor, acordurilor. Asemenea conventii pot fi incheiate intre partenerii de afaceri pentru indeplinirea de catre salariatul societatii cedente a unor sarcini in cadrul societatii cesionare.

Detasarea este reglementata legal in dispozitiile art. 45-47 din Codul muncii si reprezinta actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia.

Contractul individual de munca al salariatului detasat incheiat cu angajatorul cedent se suspenda pe perioada detasarii, salariatul fiind incadrat temporar la angajatorul la care s-a dispus detasarea. In ceea ce priveste subordonarea, salariatul detasat se subordoneaza angajatorului la care s-a dispus detasarea.

In mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului.

Detasarea este o masura temporara obligatorie pentru salariat pe o perioada de cel mult un an. Daca motive obiective impun prezenta salariatului la angajatorul la care s-a dispus detasarea, aceasta poate fi prelungita din 6 in 6 luni, dar numai cu acordul salariatului.



Fara sa constituie o conditie de valabilitate, pentru ratiuni practice, dispozitia privind detasarea salariatului imbraca forma scrisa.

Salariatul poate refuza detasarea dispusa de angajatorul sau numai in mod exceptional si pentru motive personale temeinice. In absenta unor motive personale temeinice in situatia in care salariatul nu respecta dispozitia de detasare, acesta poate fi sanctionat discipllinar.

Salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

De principiu in privinta drepturilor salariatului, acestea se acorda de catre angajatorul cesionar. Particularitatile in privinta acordarii drepturilor salariatului sunt reglementate in art. 47 din Codul muncii. De asemenea, potrivit alineatului 5 al aceluiasi articol, in cazul neacordarii integrale a drepturilor, salariatul are o actiune directa impotriva oricaruia dintre cei doi angajatori.
__________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!

Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte.
__________________________________________________________________



 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]