Detasarea salariatului

detasareamasura obligatoriecontract suspendat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editorial, 26.06.2008 - Gabriela Chirazof

Relatiile de parteneriat ale comerciantilor privesc interese de ordin economic si se materializeaza in diferite forme. Colaborarea dintre acestia imbraca, de regula, forma contractelor, conventiilor, acordurilor. Asemenea conventii pot fi incheiate intre partenerii de afaceri pentru indeplinirea de catre salariatul societatii cedente a unor sarcini in cadrul societatii cesionare.

Detasarea este reglementata legal in dispozitiile art. 45-47 din Codul muncii si reprezinta actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia.

Contractul individual de munca al salariatului detasat incheiat cu angajatorul cedent se suspenda pe perioada detasarii, salariatul fiind incadrat temporar la angajatorul la care s-a dispus detasarea. In ceea ce priveste subordonarea, salariatul detasat se subordoneaza angajatorului la care s-a dispus detasarea.

In mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului.

Detasarea este o masura temporara obligatorie pentru salariat pe o perioada de cel mult un an. Daca motive obiective impun prezenta salariatului la angajatorul la care s-a dispus detasarea, aceasta poate fi prelungita din 6 in 6 luni, dar numai cu acordul salariatului.



Fara sa constituie o conditie de valabilitate, pentru ratiuni practice, dispozitia privind detasarea salariatului imbraca forma scrisa.

Salariatul poate refuza detasarea dispusa de angajatorul sau numai in mod exceptional si pentru motive personale temeinice. In absenta unor motive personale temeinice in situatia in care salariatul nu respecta dispozitia de detasare, acesta poate fi sanctionat discipllinar.

Salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

De principiu in privinta drepturilor salariatului, acestea se acorda de catre angajatorul cesionar. Particularitatile in privinta acordarii drepturilor salariatului sunt reglementate in art. 47 din Codul muncii. De asemenea, potrivit alineatului 5 al aceluiasi articol, in cazul neacordarii integrale a drepturilor, salariatul are o actiune directa impotriva oricaruia dintre cei doi angajatori.
__________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!

Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte.
__________________________________________________________________

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
detasareamasura obligatoriecontract suspendat

Data aparitiei: 26 Iunie 2008
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Detasarea salariatului Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]