legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Delegarea salariatului

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
25 Iunie 2008
25 Iunie 2008
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
delegareamasura obligatoriedecizie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editorial, 25.06.2008 - Gabriela Chirazof

Din motive obiective, respectiv cheltuieli salariale reduse, disponibilitatea fortei de munca etc. multi angajatori prefera infiintarea in provincie a unor sucursale, filiale. Pentru organizarea functionarii acestora si pentru pregatirea noului personal angajatorul decide de multe ori delegarea salariatilor sai cu experienta.
__________________________________________________________________
Cum sa atrageti si sa retineti in firma dvs. angajati competenti, motivati si eficienti? Descoperiti chiar azi solutiile practice complete!
Clic aici!
__________________________________________________________________
Delegarea salariatului este reglementata de art. 42-44 din Codul muncii. Aceasta reprezinta o masura unilaterala luata de angajator si obligatorie pentru salariat (pe o perioada de 60 de zile) in temeiul dreptului angajatorului de a stabili organizarea si functionarea unitatii.

Nu poate fi dispusa delegarea salariatului pe o alta functie si eventual cu diminuarea drepturilor salariale, deoarece potrivit dispozitiilor art. 42 alin. (2) din Codul muncii „Pe durata delegarii (…) salariatul isi pastreaza functia si toate celelalte drepturi prevazute in contractul individual de munca.”


In practica delegarea salariatului se dispune printr-o dispozitie scrisa a angajatorului in care sunt specificate in principal locul si perioada delegarii.

Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile.

In situatia in care angajatorul doreste prelungirea acestei delegari pe o perioada mai mare de 60 de zile, o poate face pentru cel mult inca 60 de zile, numai cu acordul salariatului, in sens contrar salariatul poate contesta cu succes decizia angajatorului.

Chiar daca locul muncii este modificat prin delegare, salariatul este in continuare subordonat angajatorului care a dispus delegarea, beneficiind totodata de acordarea de catre acest angajator a tuturor drepturilor prevazute in contractul individual de munca.

In plus, salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil. In absenta unor dispozitii contractuale se vor aplica dispozitiile legale ce reglementeaza aceste indemnizatii la nivelul institutiilor publice.

NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca"
Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]