Premierul Viorica Dancila anunta ca Guvernul aproba majorarea cu 9% a salariului minim pe economie de la 1 ianuarie si cu 23,6% pentru cei cu studii superioare.
Majorarea salariului minim brut: Se va intocmi act aditional sau decizie la nivel de companie?
In aceasta situatie este suficienta o decizie aprobata la nivel de companie in care se mentioneaza cresterea salariala care intervine de la 1 ianuarie 2019. Nu este necesar sa se intocmeasca act aditional pentru fiecare angajat in parte, fiind o modificare legislativa adoptata de statul roman.
250 Modele Fise de Post
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Legis Plus Legislatia Muncii
IMPORTANT:
Potrivit art.4 alin.(3) din HG nr.905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, orice modificare a salariului de baza lunar brut, indemnizatiilor, sporurilor, precum si a altor adaosuri, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca sau, dupa caz, in contractul colectiv de munca se transmite in registru in termen de 20 de zile lucratoare de la data producerii modificarii
Referitor la termenul de transmitere a registrului catre ITM, indiferent ca se intocmesc acte aditionale de majorare a salariului sau decizii colective, termenul este de 20 de zile lucratoare de la data de 1 ianuarie 2019, ultima zi de transmitere a registrului fiind 31 ianuarie 2019.
Mai multe despre modificarile din Codul MUNCII aici >>>
ATENTIE!
Acele companii care au contract colectiv de munca (CCM) trebuie sa intocmeasca act aditional de modificare a salariului, in cazul in care au CCM la nivel de unitate.
Stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata diferentiat
In 9 noiembrie Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta prin care a fost modificat Codul Muncii - Legea nr. 53/2003 si a creat cadrul legal pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata diferentiat, prin raportare la criteriile referitoare la nivelul studiilor si al vechimii in munca.
S-a renunat la majorarea salariului minim in cazul celor care au o vechime de 15 ani
"In Programul de Guvernare este mentionat salariul minim diferentiat doar pe criteriul studii superioare. In urma discutiilor purtate in ultimele luni cu partenerii sociali, la cererea Sindicatelor, in proiect a fost introdusa si categoria persoanelor cu cel putin 15 ani vechime. Patronatele nu au fost, insa, de acord, in special cele din industria textila, care ne-au atras atentia ca o astfel de masura i-ar putea impinge catre faliment, astfel ca, pana la urma, s-a renuntat, momentan, la ea", precizeaza ministrul Muncii si Justitiei Sociale, Marius Budai.