UPDATE 4.12.2018
Este oficial, Guvernul a adoptat, in sedinta de vineri, din data de 9.11.2018, o ordonanta de urgenta care prevede modificarea Codului Muncii, in sensul ca se va introduce definitia de salariu minim diferentiat, raportandu-se la vechimea in munca si/sau studii superioare.
"Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta care modifica o serie de acte normative, printre care Codul Muncii - Legea nr. 53/2003, si Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca. Modificarile aduse Codului Muncii vizeaza crearea cadrului legal pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata prin raportare la criteriile referitoare la nivelul studiilor si al vechimii in munca. Prin hotarare de Guvern se va putea stabili nivelul salariului minim diferentiat pentru anumite categorii de salariati: pentru salariatii care sunt incadrati pe studii superioare, precum si pentru cei care au o vechime in munca peste un anumit nivel", conform Ministerului Muncii.
Mai multe despre ucenicia la locul de munca citeste aici >>>
Ramane de vazut daca salariul minim pe economie, care va varia in functie de vechime sau studii superioare, va intra in vigoare chiar de la 1 ianuarie.
In acest context, salariul minim va fi majorat de la 1.900 de lei pe luna la 2.080 de lei pe luna, iar pentru cei care au studii superioare sau 15 ani vechime, salariul minim brut creste la 2.350 de lei pe luna.
Totusi, in OUG adoptata vineri nu sunt trecute sumele, acestea urmand sa fie anuntate ulterior, dupa ce modificarile din Codul Muncii vor aparea in Monitorul Oficial.
Ce fusese anuntat in cursul datei de 5.11.2018:
Ministrul muncii se tine de cuvant, iar Guvernul confirma acest lucru, asa ca va fi data o ordonanta de urgenta pentru modificarea salariului minim diferentiat, in functie de anumiti paramentrii.
„La urmatoarea sedinta de Guvern, saptamana viitoare, vom avea o Ordonanta de Urgenta de modificare a Codului Muncii. In Codul Muncii se vorbeste de salariul minim, dar nu de salariul minim diferentiat in functie de studii. Primul pas este modificarea Codului Muncii. Dupa ce se modifica, vom veni cu hotarare de Guvern”, a declarat, duminca, Olguta Vasilescu, conform Mediafax.
Chiar daca in acest moment aceasta este doar declaratia ministrului muncii, nu ar putea fi pusa in practica majorarea salariala diferentiat daca nu s-ar modifica mai intai Codul muncii.
„De la 1 ianuarie ar urma sa fie salariu minim pe economie 2.080 de lei, iar salariul minim pentru cei cu studii superioare 2.350 de lei si pentru cei care au minim 15 ani vechime, tot 2.350 de lei”, a anuntat Olguta Vasilescu, la Antena 3.
Prin urmare, pentru marirea salariului de la 1 ianuarie la 2.080 de lei si respectiv 2.350 de lei pentru cei cu studii superioare sau care au o vechime in munca de minimum 15 ani, trebuie mai intai modificat Codul muncii.