Sanatate in munca: Cum sa preveniti si sa reduceti expunerea la agenti cancerigeni sau mutageni la locul de munca

audit ssmsanatate in muncasanatate muncaprotectia muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Anual, in lume, sunt depistate sute de mii de cazuri noi de cancer profesional. Cancerul pulmonar, de pilda, una dintre cele mai frecvente forme de cancer profesional, este provocat de expunerea la noxele chimice existente in mediul de munca.

In Romania, datele referitoare la numarul lucratorilor expusi la agenti cancerigeni sau mutageni sunt mult subestimate. Cauzele acestei situatii sunt multiple:


- diagnosticul cert de boala profesionala este dificil de stabilit in numeroase cazuri;
- mijloacele de diagnosticare precoce a bolii sunt inca insuficiente;
- unele substante chimice, cum ar fi clorura de vinil, benzenul, au efecte cancerigene cunoscute de utilizatori, dar altele, cum ar pulberile fine de lemn care pot ajunge in alveolele pulmonare, au un efect cancerigen inca ignorat;
- si, nu in ultimul rand, lipsa de informare, atat a angajatilor, dar mai ales a angajatorului, cu privire la factorii profesionali cancerigeni sau mutageni.

Ce sunt agentii cancerigeni?
Substantele si preparatele, inclusiv cele degajate in urma unui procedeu de lucru, care, prin inhalare, ingestie sau penetrare cutanata, pot produce aparitia cancerului sau pot creste frecventa aparitiei acestuia.

Ce sunt agentii mutageni?
Substantele si preparatele care prin inhalare, ingestie sau penetrare cutanata pot produce anomalii genetice ereditare sau pot creste frecventa aparitiei acestora.

Cadrul legal
Cerintele minime de securitate si sanatate, pentru protectia lucratorilor impotriva riscurilor care apar sau este posibil sa apara prin expunerea la agenti cancerigeni sau mutageni la locul de munca, sunt reglementate prin H.G. nr. 1.093/2006 (publicata in M.Of. nr. 757 din 06.09.2006).

Cum procedati daca lucratorii dvs. sunt sau pot fi expusi unor astfel de riscuri?
In calitate de angajator, trebuie ca, in primul rand, sa determinati natura, gradul si durata de expunere a lucratorilor la agenti cancerigeni sau mutageni, pentru a face posibila evaluarea riscurilor de aceasta natura, evaluare ce trebuie reinnoita periodic.

Odata evaluate riscurile, aveti obligatia de a reduce agentul cancerigen sau mutagen prin inlocuirea lui cu o substanta, preparat sau procedeu care nu este periculos sau este mai putin periculos pentru sanatate.

Daca aceasta solutie tehnica nu este posibila, atunci veti lua masuri ca agentul cancerigen sau mutagen sa fie produs ori utilizat intr-un sistem inchis.

In cazul in care nici aplicarea unui sistem inchis nu este posibila, sunteti obligat sa asigurati conditii pentru ca expunerea lucratorilor dvs. sa fie redusa la nivelul cel mai scazut posibil din punct de vedere tehnic.
Ce masuri de igiena si de protectie individuala trebuie sa luati?

Pentru orice activitate in care riscul de contaminare cu agenti cancerigeni sau mutageni exista, trebuie sa luati masuri adecvate pentru a va asigura ca:

- lucratorii nu mananca, nu beau si nu fumeaza in zonele de lucru in care exista acest risc;
- lucratorii sunt dotati cu echipament individual de protectie adecvat sau alt echipament special adecvat;
- sunt prevazute locuri special amenajate pentru depozitarea separata a echipamentului individual de protectie sau a echipamentului special, pe de o parte, de imbracamintea de strada, pe de alta parte;
- lucratorii au la dispozitie grupuri sanitare si dusuri, suficiente si curate;
- echipamentul individual de protectie este depozitat corect, in locuri bine stabilite, si este verificat si
curatat, daca este posibil inainte si obligatoriu dupa fiecare utilizare;
- echipamentul individual de protectie cu deficiente este reparat sau inlocuit inainte de urmatoarea utilizare.

Sfat
Cand realizati evaluarea riscurilor de expunere la agenti cancerigeni sau mutageni, trebuie sa
acordati o atentie deosebita lucratorilor cu sensibilitate speciala. Luati in considerare faptul ca este preferabil sa NU angajati astfel de lucratori in zonele in care pot fi expusi unor asemenea riscuri.

Informarea si instruirea – doua instrumente-cheie in prevenirea si reducerea expunerii lucratorilor la agenti cancerigeni sau mutageni la locul de munca in calitate de angajator, trebuie sa asigurati pentru lucratorii dvs. o instruire suficienta si adecvata, bazata pe toate cunostintele disponibile, referitoare la:

- riscurile potentiale pentru sanatate, inclusiv riscurile suplimentare cauzate de consumul de tutun;
- masurile care trebuie luate pentru prevenirea expunerii;
- cerintele de igiena;
- purtarea si utilizarea echipamentului individual de protectie;
- masurile pe care trebuie sa le ia lucratorii, in special personalul de interventie, in cazul producerii unor incidente si pentru prevenirea

Sursa: Auditul SSM >>>

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
audit ssmsanatate in muncasanatate muncaprotectia muncii

Data aparitiei: 16 Ianuarie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Sanatate in munca: Cum sa preveniti si sa reduceti expunerea la agenti cancerigeni sau mutageni la locul de munca Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]