Indemnizatia de mobilitate (prevazuta ca suma fixa si nu ca procent aplicat la salariul de baza), poate fi acordata diferentiat anumitor categorii de salariati tinand cont de pregatirea profesionala si durata deplasarilor?
Societatea mentioneaza ca aceasta indemnizatie nu are caracter permanent, situatiile in care se acorda fiind destul de rare, ocazionale.
Se intocmeste act aditional la contractual individual de munca? In luna in care se acorda se poate intocmi decizie la nivel de unitate in care sa fie nominalizati toti salariatii in cauza si sumele brute corespunzatoare fiecaruia?
Raspunsul specialistului:
Conform art. 25 din Codul muncii:
Art. 25. - (1) Prin clauza de mobilitate partile in contractul individual de munca stabilesc ca, in considerarea specificului muncii, executarea obligatiilor de serviciu de catre salariat nu se realizeaza intr-un loc stabil de munca. In acest caz salariatul beneficiaza de prestatii suplimentare in bani sau in natura.
(2) Cuantumul prestatiilor suplimentare in bani sau modalitatile prestatiilor suplimentare in natura sunt specificate in contractul individual de munca.
Astfel, Codul muncii reglementand clauza de mobilitate prevede ca salariatului mobil i se cuvin prestatii in bani sau in natura ce vor fi specificate in contractul individual de munca. Rezulta ca prestatiile pentru clauza de mobilitate se stabilesc prin contractul individual de munca la lit. J pct. b1.
Conform modelului-cadru al contractului individual de munca aprobat prin OMMSS 64/2003 pentru aprobarea modelului-cadru al contractului individual de munca la lit. d) Locul de munca se stabileste astfel:
1. Activitatea se desfasoara la (sectie/atelier/birou/serviciu/compartiment etc)............
din sediul social/punctul de lucru/alt loc de munca organizat al angajatorului.................
2. In lipsa unui loc de munca fix salariatul va desfasura activitatea astfel: .............
Prin urmare, in cazul salariatilor mobili se completeaza pct. 2 pentru ca acesti salariati nu au un loc de munca fix. In aceste conditii, deplasarile sunt frecvente si nu ocazionale intrucat atributiile salariatului mobil nu se desfasoara intr-un loc de munca fix.
Indemnizatia de mobilitate se acorda pentru faptul ca salariatul nu se bucura de un loc de munca si nu pentru performanta. In aceste conditii, nu exista nicio justificare pentru acordarea diferentiata in functie de pregatirea profesionala, angajatorul putand fi acuzat de discriminare.
Indemnizatia de mobilitate se poate acorda pe zi calendaristica astfel incat cuantumul acesteia creste odata cu durata deplasarilor.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Angajare studenti straini. Program inegalIntrebare: In cazul studentilor straini non UE care au contracte de munca cu timp partial (20 ore/saptamana) putem sa le facem program inegal? De exemplu, 2 zile sa lucreze cate 6 ore/zi, iar in alte 2 zile sa lucreze 4 ore/zi.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediere salariati in vederea suspendarii activitati societatiiIntrebare: Micro, isi suspenda activitatea la onrc. Pot inchide contractele active (am doua contracte cu 4 h fiecare) cu art. 65 alin. (1)?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<