Asa cum arata un sondaj de opinie prezentat miercuri de Cristian Parvulescu, presedintele Forumului Constitutional, 51% dintre romani sustin ca procesul de revizuire a Constitutiei ar trebui sa aiba in vedere modificarea atributiilor si raporturilor dintre presedinte, Guvern si Parlament.
In schimb, 37% din respondenti au fost de parere ca atributiile presedintelui ar trebui sa ramana la fel, 22,5% au spus ca acestea ar trebui sa creasca, iar 22,2% au indicat ca ar trebui sa scada.
In ce priveste atributiile Parlamentului, 40,4% au indicat ca ar trebui sa ramana la fel, 21,4% au spus ca trebuie sa fie reduse, iar 20,1% au spus ca ar trebui sporite.
Un procent de 39,4% sustine insa limitarea stricta a atributiei Guvernului de a emite ordonante de urgenta, 32,7% considerand ca ar trebui sa ramana la fel.
Totodata, 46,8% din respondenti au aratat ca sustin ideea revenirii mandatului presedintelui la patru ani, iar un procent similar (46,7%) vrea ca mandatul acestuia si cel al Parlamentului sa inceapa si sa se incheie in acelasi timp, iar circa o treime (31,3%) resping aceasta idee.
Cea mai mare parte a respondentilor (60,9%) au aratat ca se asteapta ca prin procesul de revizuire a Constitutiei sa fie introduse prevederi cu referire la economie, 57,5% asteapta o mai buna protejare a drepturilor si libertatilor cetatenilor, in jur de 56% doresc mentiuni privind sanatatea publica, mediu, problemele sociale, 49% vor o mai buna precizare a relatiilor statului cu UE.
32% au exprimat sustinere pentru introducerea in Constitutie a aspectelor privind reforma regionalizarii, 40,8% respingand o modificare in acest sens. Tot 32% din respondenti au manifestat sprijin pentru mentionarea in legea fundamentala a votului obligatoriu, 43% neagreand o astfel de propunere.
Cristian Parvulescu a comentat faptul ca aceste date indica faptul ca romanii sunt mai putin interesati de aspectele politice privind revizuirea Constitutiei, fiind preocupati mai ales de cele care au legatura cu economia si problemele lor sociale.
Un procent ridicat (77,5%) considera ca varsta minima privind dreptul de vot ar trebui sa ramana la fel, de 18 ani, 12,% considerand ca ar trebui sa creasca, iar numai 6,7% fiind de parere ca ar trebui redusa.
Potrivit sondajului, 40,8% din romani ar merge la urne in toamna pentru referendumul privind revizuirea Constitutiei, 31,9% indicand ca se mai gandesc, iar circa 16,8% spunand ca nu vor merge.
"Problema pragului de validare a referendumului ramane in continuare una importanta, iar contextul politic si economic al procesului de revizuire a Constitutiei devine de asemenea foarte important in acest sens", a spus Parvulescu.
Sondajul a fost realizat in teren in perioada 20-28 aprilie de catre Forumul Constitutional in colaborare cu INSCOP, pe un esantion reprezentativ la nivel national de 1.050 de persoane din 76 de localitati, marja de eroare fiind de +/- 3%.