Metodologia de recalculare a pensiilor de serviciu

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Comunicat MMFPS
In sedinta de Guvern din data de 21 iulie 2010, a fost aprobata, prin Hotarari de Guvern, metodologia de recalculare a pensiilor de serviciu, conform prevederilor Legii nr.119/2010, privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor.

Astfel, conform Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, cuvenite sau aflate in plata, urmatoarele categorii de pensii: pensiile militare de stat, pensiile de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea, pensiile de serviciu ale personalului diplomatic si consular, pensiile de serviciu ale functionarilor publici parlamentari, pensiile de serviciu ale deputatilor si senatorilor, pensiile de serviciu ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila si pensiile de serviciu ale personalului Curtii de Conturi, vor deveni pensii in intelesul Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare prevazute.

 Recalcularea pensiilor de serviciu stabilite in baza unor acte normative cu caracter special se realizeaza conform algoritmului de calcul utilizat de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare.

Pentru recalcularea pensiilor de serviciu din sistemul militar, documentele doveditoare, necesare stabilirii punctajului pensiei recalculate, se solicita de catre pensionari, urmand a se depune de catre acestia, la structurile de pensii din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Administratiei si Internelor precum si Serviciul Roman de Informatii de la care primesc drepturile de pensie.

Recalcularea pensiilor se realizeaza de catre institutiile in evidenta carora se afla persoanele beneficiare.

Recalcularea pensiilor de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea, pensiilor de serviciu ale personalului diplomatic si consular, pensiilor de serviciu ale functionarilor publici parlamentari, pensiilor de serviciu ale deputatilor si senatorilor, pensiile de serviciu ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila si pensiile de serviciu ale personalului Curtii de Conturi, se realizeaza prin determinarea punctajului mediu anual, si a cuantumului fiecarei pensii, utilizand-se algoritmul de calcul prevazut de Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare si respectandu-se metodologia stabilita prin hotararea de guvern.

In cazul persoanelor carora, la data stabilirii pensiei de serviciu, li s-a determinat si punctajul mediu anual in sistemul public, potrivit Legii nr.19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, in cadrul procesului de recalculare li se atribuie acel punctaj mediu anual si cuantumul pensiei din sistemul public corespunzator acestuia.

In situatia persoanelor carora, la data stabilirii pensiei de serviciu, nu li s-a calculat punctaj mediu anual in sistemul public intrucat nu erau indeplinite conditiile de varsta si/sau de stagiu de cotizare prevazute de Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, recalcularea se efectueaza considerandu-se a fi indeplinite aceste conditii.

Recalcularea pensiilor de serviciu in cazul acestei categorii, se face prin determinarea punctajului mediu anual in sistemul public, pe baza documentelor existente in dosarele de pensii.

Pensiile recalculate conform prevederilor Legii nr. 119/2010 precum si in baza hotararii devin pensii in intelesul Legii nr.19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, ale carei reglementari le sunt aplicabile.

La determinarea cuantumului pensiei recalculate se foloseste valoarea punctului de pensie valabil la data incheierii procesului de recalculare.

Recalculare pensiilor de serviciu din sistemul public se va face intr-un termen de 30 de zile, iar a pensiilor militare de stat, precum si pentru pensiile de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor intr-un termen de 5 luni de zile de la data intrarii in vigoare a hotararilor de guvern.

Drepturile de pensie de serviciu recalculate potrivit prevederilor Legii nr. 119/2010 se vor acorda pe baza deciziei de recalculare emisa de catre casele teritoriale de pensii in evidenta carora se afla beneficiarii pensiilor de serviciu.

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 27 Iulie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Metodologia de recalculare a pensiilor de serviciu Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]