Legea privind uninominalul este neconstitutionala

12 Iulie 2012
12 Iulie 2012
egeuninominalulsuveranitatea nationalalegislatia electoralavotul uninominal
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Curtea Constitutionala a decis in sedinta din 27 iunie 2012 ca Legea privind votul uninominal este neconstitutionala, intrucat, printre altele, modifica legislatia electorala in anul in care au loc alegeri, dupa cum se arata in motivarea deciziei privind neconstitutionalitatea textului legislativ.

"Autorii sesizarii sustin ca legea ce face obiectul sesizarii incalca dispozitiile constitutionale ale art.2 potrivit carora suveranitatea nationala se exercita prin organele reprezentative ale statului roman si prin referendum, intrucat nu respecta vointa cetatenilor romani exprimata la referendumul din 22 noiembrie 2009 in sensul trecerii la un Parlament unicameral si a reducerii numarului de parlamentari la maximum 300 de persoane. in opinia acestora, prin modul de atribuire a mandatelor, legea aduce un plus de parlamentari fata de numarul in vigoare la data organizarii referendumului, ignorand art.62 alin.(3) din Constitutie, care specifica in mod expres faptul ca numarul deputatilor si al senatorilor se stabileste prin legea electorala, in raport cu populatia tarii, care, conform ultimului recensamant, a scazut in numar considerabil", se arata in document.

In document se precizeaza ca, la data de 22 octombrie 2009, presedintele Romaniei, dupa consultarea Parlamentului, a emis Decretul pentru organizarea unui referendum national, referitor la trecerea la un Parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari la maximum 300 de persoane.

"Pana la momentul adoptarii legii criticate in prezenta cauza, optiunea poporului in sensul reducerii numarului de parlamentari nu a format obiectul niciunei reglementari legislative. in ceea ce priveste reglementarea criticata, aceasta modifica legea electorala, respectiv Legea nr.35/2008, iar, prin reglementarea tipului de scrutin poate determina o crestere a numarului de parlamentari, care nu respecta vointa poporului exprimata la referendum".


Sursa: Mediafax
NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: au aparut mai multe acte normative care vizeaza RI


Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada! Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Protejati-va! Va oferim informatii complete in lucrarea:
Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz!

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>

ARTICOLE SIMILARE

Legea privind UNINOMINALUL este neconstitutionala

Mai multe articole despre uninominalul

 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]