Rezultatele sondajului ESENER 2 cu privire la SSM

evaluarea riscurilorevaluare riscurissm
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Pe site-ul Agentiei Europene pentru Securitate si Sanatate in Munca au fost publicate rezultatele sondajului ESENER 2 cu privire la SSM.

In data de 23 iunie, conform anuntului, EU-OSHA a lansat in cadrul Parlamentului European de la Bruxelles principalele constatari ale celei de-a doua editii a Sondajului european in randul intreprinderilor privind riscurile noi si emergente (ESENER).

Asa cum arata si datele sondajului realizat de ESENER 2, in cca 50.000 de intreprinderi din Europa, factorii de risc cel mai des intalniti la locurile de munca sunt cei asociati cu tulburarile psihosociale si musculoscheletice.

Evident, cea mai buna metoda de a preveni aceste riscuri este evaluarea riscurilor.


„Sondajul ESENER-2 prezinta o imagine cuprinzatoare a modului in care sunt gestionate sanatatea si securitatea la locurile de munca din Europa. Rezultatele sunt foarte relevante pentru factorii de decizie la nivel national si al UE, deoarece documenteaza in mod clar faptul ca exista suficiente oportunitati de imbunatatire in domeniul sanatatii si securitatii in munca.”, a precizat Ole Christensen, deputat in Parlamentul European si raportor al Cadrului Strategic al UE privind Sanatatea si Securitatea la locul de munca 2014-2020.


 „In randul intreprinderilor care nu efectueaza periodic evaluari ale riscurilor, principalele motive invocate sunt faptul ca riscurile si pericolele sunt deja cunoscute (83%) si ca nu exista probleme majore (80%). Riscurile psihosociale sunt percepute ca fiind mai solicitante decat altele. Aproape una din cinci intreprinderi care raporteaza ca se confrunta cu clienti dificili sau cu lucrul sub presiunea timpului indica, de asemenea, ca le lipsesc informatiile sau instrumentele adecvate pentru a aborda in mod eficient riscul.”, a precizat Directorul EU-OCHA, Christa Sedlatschek.

Sursa: OSHA.Europa.eu


NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
evaluarea riscurilorevaluare riscurissm

Data aparitiei: 01 Iulie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Rezultatele sondajului ESENER 2 cu privire la SSM Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]