O societate multinationala de productie a petrolului are ca activitate principala exploatarea petrolului din straturile subterane. Transportul titeiului la suprafata se realizeaza prin sonde de extractie de adancimi de pana la 5000 m. Sunt diverse situatii cand sondele necesita diferite interventii sau activitati de mentenanta periodica sau accidentala.
Aceste operatii se executa de catre o echipa de sondori cu ajutorul unor utilaje pe pneuri sau senile prevazute cu instalatii de ridicat si trolii.
In situatia data, o echipa de interventie formata din sondor sef si 3 sondori podari a primit ca sarcina, pentru schimbul de zi, inlocuirea unei pompe de adancime folosind troliul pe senile. In jurul orei 10 se introdusese in gaura de sonda pompa de adancime cu 1600 m de tija de pompare.
Cu aproximativ 15 minute inainte de producerea evenimentului, unul dintre sondori I.A. a plecat de la sonda, pentru necesitati personale, fara acordul prealabil al sondorului sef P.R., care se afla la conducerea utilajului.
Din proprie initiativa, un alt sondor O.P. care pana atunci a lucrat la ghidarea tijelor de pompare de pe rampa sondei, i-a luat locul la gura putului. Activitatea la gura putului (termen specific sondorilor) se realizeaza cu ajutorul a 2 sondori care prin intermediul diferitelor scule si dispozitive efectueaza montarea-demontarea elementelor coloanelor si tijelor de sonda.
In timpul ridicarii unei tije, din cauza intrarii in balans a macaralei cu rola, aceasta a atins elementele sondei aflate la inaltimea de 16 m.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Socul a produs desprinderea brusca a barierei de otel (dimensiuni 20x2000 mm) de la ambele capete, unde era imbinata pe montanti cu cordoane de sudura. Bariera l-a lovit in cadere pe sondorul O.P., provocand decesul acestuia. In nota de constatare intocmita la fata locului s-a mentionat ca in momentul producerii evenimentului victima nu utiliza echipamentul individual de protectie acordat (casca de protectie a capului).
Comisia de cercetare a retinut ca si cauza principala a producerii evenimentului indisciplina manifestata in cadrul echipei prin parasirea locului de munca de catre un sondor I.A., fara incuviintarea prealabila a sondorului sef P.R.
Cauzele care au concurat la producerea evenimentului au fost urmatoarele:
- neutilizarea echipamentului individual de protectie in conditiile in care casca ar fi putut diminua urmarile accidentului.
- sondorul sef a continuat lucrul la sonda in conditiile in care echipa era subdimensionata, neavand ocupat postul sondorului de pe rampa sondei responsabil cu ghidarea tijelor de pompa.
- angajatorul nu a facut dovada controlului si testarii propriilor salariati referitor la cunoasterea si aplicarea masurilor prevazute in Planul de prevenire si protectie, in Regulamentul intern si in Regulamentul de organizare si functionare.
Caz analizat de specialistii Portalssm.ro