Contract de consultanta. Ce declaratii se depun si ce contributii se platesc?

Contributiiimpozit pe venitcontract de consultantacontributii sociale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Prezentam mai jos ce contributii platim si ce declaratii depunem pentru un contract de consultanta cu persoana fizica (durata contractului o luna).

Presupunand ca persoana fizica respectiva nu este o persoana fizica autorizata, contractul de consultanta fiind incheiat in conditiile generale ale Codului civil, persoana platitoare de venituri are obligatia calcularii, retinerii si virarii urmatoarelor impozite si contributii:

- impozit pe venit, fie ca impozit anticipat pe baza cotei de 10%, fie ca  impozit final pe baza cotei de 16%, conform optiunii beneficiarului de venit exprimata prin contract, dupa cum se prevede la art. 52 alin. 1 lit. b prima teza, alin. 2 lit. a si alin. 3, respectiv la art. 521 din Codul fiscal;

- contributia individuala de asigurari sociale (CAS) de 10,5% conform art. 29621 alin. 1 lit. f si art. 29626 alin. 1 lit. b si alin. 2 coroborate cu art. 29618 alin. 3 din Codul fiscal;

- contributia individuala de asigurari sociale de sanatate de 5,5% conform art. 29621 alin. 1 lit. f si art. 29626 alin. 1 lit. b si alin. 2 coroborate cu art. 29618 alin. 3 din Codul fiscal.

Daca persoana fizica respectiva obtine venituri si din alte surse, avand deja calitatea de asigurat in sistemul public de pensii (spre exemplu, sunt salariati - art. 6 alin. 1 pct. 1 lit. a din Legea 263/2010) nu mai datoreaza contributia de asigurari sociale - CAS pentru pensii -, in conformitate cu art. 29623 alin. 4 Cod fiscal. Pentru CASS nu se aplica aceasta exceptie, aceasta datorandu-se in orice situatie potrivit art. 29623 alin. 3 din Codul fiscal.

Atat impozitul pe venit, cat si contributiile sociale obligatorii se declara de catre platitorul de venit cu ajutorul formularului 112 “Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”.

De asemenea, platitorul de venit are obligatia depunerii declaratiei informative anuale 205 privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit conform art. 93 din Codul fiscal.

Daca persoana fizica respectiva a incheiat contractul de consultanta in calitate de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice sau sa exercite o profesie libera, fiind inregistrat in acest scop la organul fiscal competent, atunci platitorul de venit nu mai are obligatia calcularii, retinerii si virarii nici a impozitului pe venit, nici a contributiilor sociale obligatorii conform art. 52 alin. 1 lit. b teza a doua si art. 29624 alin. 51 din Codul fiscal.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Contributiiimpozit pe venitcontract de consultantacontributii sociale

Data aparitiei: 26 Septembrie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Contract de consultanta. Ce declaratii se depun si ce contributii se platesc? Nota: 3.5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]