Intrebare: Ce este considerat lucrul la inaltime si unde este reglementat in legislatie?
Raspuns: Lucrul la inaltime este activitatea desfasurata la o inaltime mai mare de 2 m, masurata de la talpile picioarelor lucratorului pana la baza de referinta naturala (solul) sau orice alta baza de referinta artificiala, baza fata de care nu exista pericolul caderii in gol.
Lucrul la inaltime este permis numai in conditiile in care postul de lucru si accesul la si de la acesta au fost amenajate din punct de vedere tehnic si organizatoric, astfel incat sa se previna caderea in gol a lucratorilor.
Constituie contraventie şi se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei nerespectarea reglementarilor de securitate şi sanatate in munca privind amenajarea locurilor de munca pentru lucrul la inaltime, conform art. 39, alin. (9), lit. s) din Legea 319/2006.
Lucrul la inaltime este reglementat de:
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Legis Plus Legislatia Muncii
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
- Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca;
- Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii şi sanatatii in munca nr. 319/2006;
- Hotararea de Guvern nr. 1091/2006 privind cerintele minime de securitate şi sanatate pentru locul de munca;
- Hotararea de Guvern nr. 1048/2006 privind cerintele minime de securitate şi sanatate pentru utilizarea de catre lucratori a echipamentelor individuale de protectie la locul de munca;
- Hotararea de Guvern nr. 971/2006 privind cerintele minime pentru semnalizarea de securitate şi/sau de sanatate la locul de munca;
- Hotararea de Guvern nr. 1146/2006 privind cerintele minime de securitate şi sanatate pentru utilizarea in munca de catre lucratori a echipamentelor de munca;
- Hotararea de Guvern nr. 300/2006 privind cerintele minime de securitate şi sanatate pentru şantierele temporare sau mobile.
Informatii utile veti gasi si in "Instructiuni-cadru de securitate si sanatate in munca pentru lucrul la inaltime" editate in 2009 de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Protectia Muncii "Alexandru Darabont" sub egida Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.