In cadrul derularii relatiilor de munca angajatorul trebuie sa solicite salariatului o serie de acte care sunt necesare fie pentru incheierea contractului de munca si inregistrarea acestuia, fie pentru acordarea unor drepturi stabilte de legislatie sau de contractul colectiv de munca (spre ex. pentru copiii minori ai salariatilor).
Pentru solicitarea si actualizarea acestor date, nu exista un temei legal unic ci, in functie de scopul pentru care se solicita aceste documente si actualizarea lor, se poate determina si temeiul legal.
"Dorim introducerea unei clauze in ROI prin care sa le solicitam angajatilor sa comunice angajatorului schimbari referitoare la: act de identitate, stare civila sau domiciliu/adresa de corespondenta. Care este termenul legal, in cate zile putem solicita lucrul acesta? In caz contrar, putem stabili ca este abatere disciplinara?"
Raspunsul specialistului:
Astfel, la incadrarea in munca a unei persoane, in primul rand angajatorul trebuie sa solicite o serie de documente care sa ii permita sa incheie contractul individual de munca si sa completeze datele solicitate in Registrul general de evidenta a salariatilor. Prin urmare, sunt solicitate copii ale documentului de identitate, ale documentelor de studii/calificare, alte documente.
In opinia noastra temeiul legal pentru a solicita aceste acte precum si de a solicita actualizarea acestora cand intervine o modificare este constituit de Codul muncii, HG nr. 905/2017 privind Registrul general de evidenta a salariatilor si Ordinul nr. 64/2003 pentru aprobarea modelului-cadru al contractului individual de munca.
O alta categorie de documente care pot fi solicitate sunt certificat de nastere, certificat de casatorie, certificat de nastere al copilului, de regula pentru acordarea unor drepturi ca de ex. deducerea personala stabilita prin Codul fiscal – art. 77, acesta fiind si temeiul legal in baza caruia angajatorul solicita aceste documente si actualizarea acestora.
Astfel, in RI, puteti mentiona ca temei legal legislatia care prevede necesitatea acestor documente pentru diferite inregistrari sau acordari de drepturi, deduceri etc.
Termenul in care salariatii trebuie sa aduca documentele actualizate le stabileste angajatorul, spre exemplu, 30 de zile de la eliberarea noului document.
Apreciem ca poate fi introdusa o abatere disciplinara si o sanctiune, dar numai pentru refuzul salariatului de a actualiza respectivele documente dupa ce acestea i-au fost solicitate de reprezentantii autorizati ai angajatorului.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Aplicarea facilitatilor in sectorul constructiiIntrebare: O societate desfasoara activitate conform codului CAEN 4120 a Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale. In anul 2019 societatea inregistreaza o cifra de afaceri de 5.083.954 lei, din care cifra de afaceri aferenta constructiilor este de 3.859.577 lei. In acest caz, in anul 2019 cifra de afaceri din constructii este inferioara pragului de 80% din cifra de afaceri (4.067.163 lei). In anul 2020, intrucat in anul precedent societatea nu a indeplinit conditiile, activitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii privind stabilirea drepturilor salarialeIntrebare: O societate cu obiect de activitate Restaurante 5611, desfasoara activitatea in zile lucratoare si in weekend si salariatii primesc spor de weekend proportional cu perioada lucrata conform CIM. La intocmirea pontajului de catre administratorul restaurantului, exista situatia in care un salariat a efectuat doar 18 zile din numarul de zile lucratoare din luna respectiva, exemplu 21 zile lucratoare in acea luna. Administratorul restaurantului doreste sa plateasca salariu de baza intreg (salariu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<