In cadrul derularii relatiilor de munca angajatorul trebuie sa solicite salariatului o serie de acte care sunt necesare fie pentru incheierea contractului de munca si inregistrarea acestuia, fie pentru acordarea unor drepturi stabilte de legislatie sau de contractul colectiv de munca (spre ex. pentru copiii minori ai salariatilor).
Pentru solicitarea si actualizarea acestor date, nu exista un temei legal unic ci, in functie de scopul pentru care se solicita aceste documente si actualizarea lor, se poate determina si temeiul legal.
"Dorim introducerea unei clauze in ROI prin care sa le solicitam angajatilor sa comunice angajatorului schimbari referitoare la: act de identitate, stare civila sau domiciliu/adresa de corespondenta. Care este termenul legal, in cate zile putem solicita lucrul acesta? In caz contrar, putem stabili ca este abatere disciplinara?"
Raspunsul specialistului:
Astfel, la incadrarea in munca a unei persoane, in primul rand angajatorul trebuie sa solicite o serie de documente care sa ii permita sa incheie contractul individual de munca si sa completeze datele solicitate in Registrul general de evidenta a salariatilor. Prin urmare, sunt solicitate copii ale documentului de identitate, ale documentelor de studii/calificare, alte documente.
In opinia noastra temeiul legal pentru a solicita aceste acte precum si de a solicita actualizarea acestora cand intervine o modificare este constituit de Codul muncii, HG nr. 905/2017 privind Registrul general de evidenta a salariatilor si Ordinul nr. 64/2003 pentru aprobarea modelului-cadru al contractului individual de munca.
O alta categorie de documente care pot fi solicitate sunt certificat de nastere, certificat de casatorie, certificat de nastere al copilului, de regula pentru acordarea unor drepturi ca de ex. deducerea personala stabilita prin Codul fiscal – art. 77, acesta fiind si temeiul legal in baza caruia angajatorul solicita aceste documente si actualizarea acestora.
Astfel, in RI, puteti mentiona ca temei legal legislatia care prevede necesitatea acestor documente pentru diferite inregistrari sau acordari de drepturi, deduceri etc.
Termenul in care salariatii trebuie sa aduca documentele actualizate le stabileste angajatorul, spre exemplu, 30 de zile de la eliberarea noului document.
Apreciem ca poate fi introdusa o abatere disciplinara si o sanctiune, dar numai pentru refuzul salariatului de a actualiza respectivele documente dupa ce acestea i-au fost solicitate de reprezentantii autorizati ai angajatorului.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<