Conditiile minime de securitate si sanatate care trebuie respectate pentru zonele periculoase unde exista riscul caderii de la inaltime a lucratorilor sau obiectelor sunt stabilite in H.G. nr. 1.091 din 16 august 2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate pentru locul de munca si in H.G. nr. 300 din 2 martie 2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate pentru santierele temporare sau mobile.
In ce act normativ este reglementat lucru la inaltime? Definirea concreta a lucrului la inaltime este precizata in H.G. nr. 355 din 11 aprilie 2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor.
In Anexa 1 a respectivului act normativ sunt enumerate fisele privind serviciile medicale profilactice detaliate in functie de expunerea profesionala pe baza carora medicii de medicina muncii trebuie sa efectueze examinarile medicale pentru salariati.
In cadrul Fisei 123, sunt identificate tipurile de examene medicale la angajare, cu ocazia controlului periodic, cat si contraindicatiile pentru lucratorii care desfasoara munca la inaltime. Tot aici, este definit lucrul la inaltime ca fiind activitatea desfasurata la minimum 2 m masurati de la talpile picioarelor lucratorului pana la baza de referinta naturala (solul) sau orice alta baza de referinta artificiala, baza fata de care nu exista pericolul caderii in gol.
...mai multe cazuri si explicatiile specialistilor pe PortalSSM >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Sprijin in vederea angajarii persoanelor cu handicapIntrebare: Cu privire la Ordonanta de Urgenta 127/2024, cu privire la unele masuri in domeniul social, respectiv privind angajarea persoanelor cu handicap, in articolul VI pct 3 sunt prevazute unele obligativitati ale angajatorilor cu peste 50 angajati, nu stim cum sa gestionam. Legea prevede obligativitatea de a solicita prin cerere scrisa adresata ONG-urilor sprijin in vederea angajarii persoanelor cu dizabilitati. Cum identificam aceste ONG-uri, ce format de scrisoare ne recomandati? Ulterior, ar trebui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Drepturi prevazute in CCM ce se acorda pe durata suspendarii CIMIntrebare: Compania plateste asigurare privata de sanatate pentru angajatii sai cat si transport. Putem pune in contractul colectiv ca aceste drepturi sunt mentinute si pe perioada de suspendare a contractului in urmatoarele cazuri: Asigurarea privata sa fie mentinuta pe perioada concediului de crestere copil iar transportul sa fie mentinut pentru perioada de concedii medicale. In ambele situatii conform prevederilor din Codul muncii contractul se considera suspendat, insa tot acesta spune ca pe perioada...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<