La lucrarile de montare si demontare la inaltime a cofrajelor va fi admis personalul muncitor care:
- este apt din punct de vedere medical pentru lucrul la inaltime;
- are varsta minima de 18 ani;
- are calificarea corespunzatoare;
- este instruit conform instructiunilor proprii de SSM la acest gen de lucrari.
Maistrii si sefii formatiilor de lucru care executa cofraje la inaltime sunt obligati sa verifice zilnic ca personalul muncitor din formatie sa fie dotat cu echipamentul de protectie specific.
La utilizarea sculelor si dispozitivelor actionate mecanic si electric, fixe si portabile, vor fi respectate instructiunile proprii de SSM. Se va face instructajul specific personalului muncitor care le actioneaza.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Portal Codul Muncii
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Maistrii si sefii formatiilor de lucru sunt obligati sa verifice zilnic, inainte de inceperea lucrului, daca sculele sunt in stare de functionare corecta si daca legarea la pamant – in cazul celor actionate electric – e facuta corespunzator.
Se interzice utilizarea sculelor si dispozitivelor actionate mecanic sau electric ce au defectiuni.
Montarea si demontarea cofrajelor se va executa de personal muncitor instruit, sub supravegherea maistrului lucrarii si a sefului de formatie. La montare dupa terminare, lucrarile vor fi receptionate de catre seful de santier. La receptie vor participa atat maistrul, cat si seful formatiei de lucru ce a condus lucrarea, si se va intocmi un proces-verbal de receptie.
Zilnic, inainte de inceperea lucrului, maistrul si sefii formatiilor de lucru vor controla starea cofrajelor si, in mod deosebit, rezemarile, ancorarile, contravantuirile, imbinarile, podinele si elementele de protectie. Orice defectiune constatata va fi urgent remediata, inainte de a se permite accesul personalului muncitor.
Daca ramane un timp nefolosit (la constructii unde lucrarile se opresc sau se intrerup provizoriu), cofrajul trebuie intretinut in buna stare. Orice descompletare, in special a elementelor de protectie, trebuie marcata prin indicatoare avertizoare, si trebuie oprit accesul personalului muncitor.
La reluarea lucrului, se vor face completarile necesare si o noua receptie a cofrajului.
Depozitarea elementelor componente ale cofrajelor se va face pe un teren nivelat si compact, cu respectarea normelor privind realizarea stabilitatii elementelor si stivelor, a celor PSI si cu asigurarea zonelor de acces spre locul de depozitare.
Depozitarea se va face in locuri unde exista conductori electrici aerieni sub tensiune, care ar putea fi atinsi de bratul macaralei in timpul manipularii acestor elemente.
Sprijinirea popilor si stalpilor cofrajelor pe teren se va face prin intermediul unor elemente plate, de grosime si rezistenta suficienta pentru a asigura repartizarea uniforma a sarcinilor si presiunilor pe teren, in limita capacitatii lor portante. Elementele de repartizare pe teren a sarcinilor pe fata fundatiilor si peretilor vor cuprinde doi stalpi transversali. Este interzisa asezarea stalpilor pe caramizi, pietre etc.
Zona unde se depoziteaza cofrajele va fi imprejmuita pe o distanta de 10 m de la baza lucrarii si se vor lua masuri de impiedicare a accesului in zona de demontare si executare, iar daca e cazul, se vor executa copertine de protectie.
Caile de acces din interiorul sau exteriorul constructiei, in zona de demontare, vor fi inchise.
Platformele de lucru vor avea latimea necesara care sa asigure spatiu pentru circulatia personalului muncitor de cel putin 0,75 m latime si 1,8 inaltime libera, si in care nu se va depozita niciun fel de material.
In cazul in care transportul materialelor si elementelor de constructii se face pachetizat in unitati de incarcatura, latimea platformei de lucru va fi astfel dimensionata, incat sa ramana un spatiu liber de circulatie pentru personalul muncitor de minimum 0,75 m.