In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata si al art.VI din Legea nr.166/2012
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare:
Art. I - Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.50/2011 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 76 din 28 ianuarie 2011, cu modificarile si completarile ulterioare se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 17 alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art.17 - (1) La stabilirea venitului net lunar al familiei sau, dupa caz, al persoanei singure se iau in considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le-au realizat in luna anterioara depunerii cererii, inclusiv cele care provin din drepturi de asigurari sociale de stat, asigurari de somaj, indemnizatii, alocatii si ajutoare cu caracter permanent, indiferent de bugetul din care se suporta, obligatii legale de intretinere si alte creante legale, cu exceptia alocatiei pentru sustinerea familiei prevazuta de Legea nr. 277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei, cu modificarile si completarile ulterioare, a bugetului personal complementar prevazut de Legea nr.448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificarile si completarile ulterioare, a ajutoarelor de stat acordate in baza Ordonantei Guvernului nr. 14/2010 privind masuri financiare pentru reglementarea ajutoarelor de stat acordate producatorilor agricoli, incepand cu anul 2010 aprobata cu modificari prin Legea nr. 74/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, a burselor de studiu si a burselor sociale, precum si a sprijinului financiar prevazut de Hotararea Guvernului nr. 1.488/2004 privind aprobarea criteriilor si a cuantumului sprijinului financiar ce se acorda elevilor in cadrul Programului national de protectie sociala <
2. Dupa alineatul (6) al articolului 24 se introduce un nou alineat, alin. (61) cu urmatorul cuprins:
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
"(61) Pentru drepturile stabilite anterior, pe data de 5 ale lunii primarul transmite modificari/suspendari/incetari ale dreptului cu efect din luna respectiva."
3. La articolul 27, alineatul (1) litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"b) sa depuna, din 3 in 3 luni, la primaria unitatii/subdiviziunii administrativ-teritoriale in a carei raza teritoriala isi are domiciliul ori resedinta, declaratia prevazuta la art. 9 alin. (5)."
4. Articolul 311, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 311 - (1) Pentru mentinerea dreptului la ajutorul social, potrivit prevederilor art. 161 din lege, familiile si persoanele singure beneficiare, ale caror drepturi sunt stabilite de cel putin 6 luni, au indatorirea sa isi achite obligatiile legale fata de bugetul local pentru bunurile pe care le detin in proprietate, conform prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Obligatiile legale prevazute la alin. (1) sunt cele stabilite potrivit art. 248 lit. a) - c) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si se datoreaza bugetelor locale ale comunelor, oraselor, municipiilor, respectiv sectoarelor municipiului Bucuresti.
(3) Sunt exceptati de la prevederile alin.(1) beneficiarii ajutorului social definiti la art. 2 alin.(2) din lege.
(4) in situatia in care se constata ca obligatia prevazuta la alin.(1) nu a fost indeplinita in termenul prevazut la art. 161 alin.(2) din lege, acordarea ajutorului social se prelugeste cu inca 2 luni, urmand ca dupa acest termen plata ajutorului social sa fie suspendata in conditiile art. 161 alin.(4) din lege.
(5) In aplicarea prevederilor art.161 din lege, beneficiarii de ajutor social care au in proprietate bunuri aflate in alta unitate/subdiviziune administrativ-teritoriala decat cea in care s-a stabilit dreptul la ajutorul social au obligatia ca, pana la data de 20 ianuarie, respectiv 20 martie a fiecarui an sa prezinte la primaria unde s-a stabilit dreptul la ajutorul social dovada eliberata de organul fiscal competent al autoritatii administratiei publice locale in a carei raza teritoriala se afla bunurile impozabile sau taxabile, prin care se confirma achitarea obligatiilor legale catre bugetele locale pentru anul anterior."
Proiectul de hotarare publicat de Ministerul Muncii poate fi consultat in intregime aici.