Vesti bune pentru anumiti romani, avand in vedere ca Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, prin Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala, incepe astazi (n.n. 20 februarie) plata prestatiilor pentru beneficiarii Venitului Minim de Incluziune (VMI). Sprijinul financiar inlocuieste venitul minim garantat si alocatia pentru sustinerea familiei si a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2024.
Conform site-ului Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, calendarul platilor pentru cei 209.856 de beneficiari inregistrati pana acum (familii si persoane singure) este urmatorul:
- pe 20 februarie se alimenteaza conturile pentru cei care au optat pentru incasarea VMI pe card;
- in ultima decada a lunii (intre 22 februarie si ultima zi a lunii) se asigura plata prin mandat postal, conform conventiei incheiate cu Posta Romana.
”VMI reprezinta un program de asistenta sociala, creat pentru a ajuta persoanele si familiile aflate in situatii vulnerabile sa depaseasca mai usor obstacolele financiare pe care le intampina. Incurajeaza accesul la educatie, intrucat copiii din familiile beneficiare de VMI inscrisi la scoala vor beneficia automat si de bursa sociala. Incurajeaza si incadrarea in munca, deoarece persoanele apte de munca intra automat in programele de mediere ale ANOFM, iar cele fara nivel de instruire vor avea acces la programe de tip ”A Doua Sansa” pentru a le creste sansele de angajare”, a declarat ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Simona Bucura Oprescu.
Suma totala care va fi platita celor 209.856 de beneficiari in aceasta luna este de 132.918.895 de lei.
CE ESTE VENITUL MINIM DE INCLUZIUNE (VMI)?
Va reamintim ca VMI reprezinta un program de asistenta sociala, creat pentru a ajuta persoanele si familiile aflate in situatii vulnerabile sa depaseasca mai usor obstacolele financiare pe care le intampina.
CINE POATE SOLICITA VMI?
NOTA: In anul 2024, nivelul venitului minim de incluziune, precum si cuantumurile ajutorului pentru familia cu copii, prevazute initial de lege, se majoreaza din luna ianuarie cu 13,8%, potrivit prevederilor art. 91 din Legea nr. 196/2016, cu modificarile si completarile ulterioare.
VMI poate fi solicitat atat de persoanele singure, cat si de familiile care indeplinesc conditiile de acordare.
VMI se acorda persoanelor singure/familiilor care obtin un venit net calculat in conformitate cu legea* mai mic sau egal cu nivelurile maxime stabilite prin lege, pentru fiecare dintre cele doua componente:
Pentru ajutorul de incluziune, nivelul maxim al venitului net* trebuie sa fie de 275 lei/ persoana, respectiv 400 lei in cazul persoanei singure cu varsta de cel putin 65 de ani.
Pentru ajutorul pentru familia cu copii, nivelul maxim al venitului* trebuie sa fie de 700 lei/membru de familie.
Mai multe despre venitul minim de incluziune
AICI.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Fisa postului pentru inginer mecanicIntrebare: Va rugam sa ne furnizati o fisa de post pentru functia de inginer mecanic, in cadrul unei fabrici de mezeluri, responsabil in principal cu intretinerea utilajelor
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Criterii de evaluare si obiective de performantaIntrebare: Dorim sa incepem un proces de evaluare a performantelor pentru colegii din departamentele cheie ale companiei. Precizam ca domeniul de activitate este Servicii, fiind furnizor de catering si cleaning industrial. Vom evalua doar sefii de departament si managerii de locatii. Ne-ati putea ajuta cu exemple de obiective (inclusiv KPI) pe care sa le aplicam pentru colegii din departamentele de mai jos? Resurse Umane Departament Achizitii Departament Financiar-Contabilitate Departament Operational IT...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<