O firma de productie injectie mase plastice, care este nevoita sa lucreze de multe ori la foc continuu, a avut un control de la ITM si au fost verificate pontajele. Compania nu stie in acest moment daca poate fi considerata Unitate cu FOC CONTINUU.
Unii inspectori considera firmele de productie a fi foc continuu altii nu. Conform art. 141 din codul muncii reiese ca firma poate fi considerata a fi unitate cu foc continuu. Exista alt articol, Monitorul Oficial, etc care sa contrazica art. 141 sau completari la acest articol ?
Raspuns:
Potrivit art. 141 din Codul muncii, republicat, prevederile art. 139 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii. Totodata, art. 142 alin. (1) din acelasi act normativ prevede ca salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
In trecut au existat acte normative care reglementau activitatea in unitatile cu foc continuu. Aceste acte normative la acest moment nu mai sunt in vigoare. Astfel, a fost abrogata Hotararea Consiliului de Ministri al Republicii Socialiste Romania nr. 6/1982 pentru stabilirea unitatilor cu foc continuu sau care au instalatii, utilaje ori masini cu grad ridicat de pericol in exploatare, precum si Decretul nr. 400/1981 pentru instituirea unor reguli privind exploatarea si intretinerea instalatiilor, utilajelor si masinilor, intarirea ordinii si disciplinei in munca in unitatile cu foc continuu sau care au instalatii cu grad ridicat de pericol in exploatare.
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Ghidul HR-istului
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Asadar, la ora actuala nu mai sunt in vigoare aceste acte normative mentionate ce stabileau unitatile cu foc continuu, insa prin dispozitiile Codului muncii s-a prevazut posibilitatea existentei unor locuri de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii, insa nu a adoptat o lege speciala care sa detalieze munca in aceste locuri de munca. Ca exemple de astfel de locuri de munca amintim cele din unitatile de producere si furnizare a energiei electrice, termice, de aprovizionare cu apa etc. Asadar, stabilirea acestor locuri de munca se realizeaza in functie de caracterul procesului de productie sau specificului activitatii care nu pot fi intrerupte, iar activitatea neintrerupta in aceste locuri de munca va rezulta din pontajele intocmite de angajator.