Locuri de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta

codul munciilocuri de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare

O firma de productie injectie mase plastice, care este nevoita sa lucreze de multe ori la foc continuu, a avut un control de la ITM si au fost verificate pontajele. Compania nu stie in acest moment daca poate fi considerata Unitate cu FOC CONTINUU.

Unii inspectori considera firmele de productie a fi foc continuu altii nu. Conform art. 141 din codul muncii reiese ca firma  poate fi considerata a fi unitate cu foc continuu. Exista alt articol, Monitorul Oficial, etc care sa contrazica art. 141 sau completari la acest articol ?

Raspuns:

Potrivit art. 141 din Codul muncii, republicat, prevederile art. 139 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii. Totodata, art. 142 alin. (1) din acelasi act normativ prevede ca salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.

In trecut au existat acte normative care reglementau activitatea in unitatile cu foc continuu. Aceste acte normative la acest moment nu mai sunt in vigoare. Astfel, a fost abrogata Hotararea Consiliului de Ministri al Republicii Socialiste Romania nr. 6/1982 pentru stabilirea unitatilor cu foc continuu sau care au instalatii, utilaje ori masini cu grad ridicat de pericol in exploatare, precum si Decretul nr. 400/1981 pentru instituirea unor reguli privind exploatarea si intretinerea instalatiilor, utilajelor si masinilor, intarirea ordinii si disciplinei in munca in unitatile cu foc continuu sau care au instalatii cu grad ridicat de pericol in exploatare.

Asadar, la ora actuala nu mai sunt in vigoare aceste acte normative mentionate ce stabileau unitatile cu foc continuu, insa prin dispozitiile Codului muncii s-a prevazut posibilitatea existentei unor locuri de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii, insa nu a adoptat o lege speciala care sa detalieze munca in aceste locuri de munca. Ca exemple de astfel de locuri de munca amintim cele din unitatile de producere si furnizare a energiei electrice, termice, de aprovizionare cu apa etc. Asadar, stabilirea acestor locuri de munca se realizeaza in functie de caracterul procesului de productie sau specificului activitatii care nu pot fi intrerupte, iar activitatea neintrerupta in aceste locuri de munca va rezulta din pontajele intocmite de angajator.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul munciilocuri de munca

Data aparitiei: 28 Septembrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Locuri de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]