Concret, indemnizatia viagera s-ar acorda dupa cum urmeaza:
- pentru mamele care au 3 copii, se acorda indemnizatie lunara de 30% din salariul mediu net pe economice
- pentru mamele care au 4 copii, se acorda indemnizatie lunara de 40% din salariul mediu net pe economie
- pentru mamele care au 5 sau mai multi copii, se acorda indemnizatie lunara de 50% din salariul mediu net pe economie
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Diurna legala in Romania si in strainatate
Conform actului de proiect de lege, acordarea sumei ce revine mamei nu va fi conditionata de obtinerea unui alt venit si nu se impoziteaza.
De ce acest proiect de lege?
Conform expunerii de motive, in ultimii ani natalitatea a scazut drastic iar concluzia este ca romancele nu mai fac copii.
"O femeie care se dedica cresterii si educatiei a trei sau mai multi copii poate fi numita, fara indoiala, a fi mama-eroina. Sacrificiul ei de acum garanteaza viitorul nostru, al tuturor, al romanilor si al patriei lor", precizeaza Deputatul PSD Ninel Peia.
Conform Deputatului PSD Ninel Peia, proiectului de lege i se vor aduce amendamente astfel incat barbatii singuri care cresc 3 sau mai multi copii sa beneficieze de indemnizatie.
De asemenea, se prevede acordarea titlului si medaliei de "Mama Eroina" pentru mamele care au 5 copii sau mai mult de 5 copii.
Conform expunerii de motive, "la o populatie de circa patru milioane de cetateni, in Irlanda, in 2012, s-au nascut 16 copii la 1000 de locuitori. In acelasi an, in Romania se nasteau 10 copii la mia de locuitori. De nepermis, in conditiile in care populatia Romaniei scade cu 5.000 de persoane zilnic, iar numarul de pensionari a ajuns la 5,4 milioane de suflete, si creste..."
"In esenta, voi propune, sustine si ma voi lupta ca mamele ce au in ingrijire de la trei copii in sus sa primeasca o indemnizatie speciala. In fapt, o pensie speciala, pe intreaga durata a vietii sale, in asa fel incat sa nu se lupte cu lipsurile nici cand copiii vor fi pe picioarele lor, dar si dupa aceea, ca o recunoastere a eforturilor sale de catre statul roman.
Este un pas mic, dar important, o prima caramida la baza unui sistem de protectie social realist, drept si care va da roade pe un termen cat mai lung posibil."
Atentie la faptul ca propunerile de mai sus nu se aplica in acest moment. Este un proiect de lege care trebuie sa primeasca toate voturile favorabile necesare si apoi trebuie ca legea sa fie promulgata de Presedintele Klaus Iohannis si publicata in Monitorul Oficial.
Va tinem la curent cu noutati pe aceasta tema!
Sursa: CDEP.ro