2.2. Consideratii preliminare - CCC

27 Noiembrie 2005
27 Noiembrie 2005
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Consideratii preliminare

Concediul pentru cresterea copilului reprezinta unul dintre cazurile de suspendare a contractului individual de munca din initiativa salariatului si are ca efecte intreruperea temporara a prestarii muncii si implicit a platii salariului de catre angajator (art. 51 lit. a) din Codul muncii).

In perioada acordarii concediului pentru cresterea copilului, salariatul nu poate fi concediat, beneficiind de prevederile art. 60 alin. (1) lit. e) din Codul muncii. Masura concedierii va putea fi dispusa insa in cazul reorganizarii judiciare si al falimentului.

Concediul pentru cresterea copilului, in viziunea O.U.G. nr. 148/2005, reprezinta un drept de asistenta sociala, parasind spectrul larg al drepturilor de asigurari sociale bazate pe contributii la bugete sociale.

De altfel, aparitia acestei noi viziuni asupra concediului pentru cresterea copilului s-a facut in contextul necesitatii consolidarii sistemului public de pensii prin externalizarea din bugetul asigurarilor sociale a prestatiilor care nu au natura contributiva sau nu au legatura cu riscurile sociale asigurate.

Trecerea treptata spre aceasta viziune s-a facut prin inlaturarea proportionalitatii contributiei cu valoarea indemnizatiei, lucru realizat prin Legea nr. 19/2000, modificata si completata.

Finalizarea tendintei s-a facut prin reglementare a O.U.G. nr. 148/2005, care a stabilit dependenta acestui drept de realizarea unor venituri impozabile, ceea ce a generat in mod obiectiv finantarea indemnizatiei din bugetul de stat.

Legatura cu Legea nr. 19/2000 a fost mentinuta prin stabilirea perioadei acordarii concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului ca fiind perioada asimilata stagiului de cotizare reglementat de legea pensiilor.


NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]