Intr-o decizie din data de 3 iulie 2012 (nr. 08-44.834), Curtea de Casatie franceza a retinut ca absenta unui angajat, in urma unui accident in timpul deplasarii spre locul de munca trebuie sa fie tratata ca un accident de munca, care da dreptul la concediu pe o perioada continua de un an.
In speta, o angajata a suferit un accident in timpul navetei zilnice spre locul de munca, motiv pentru care a fost fortata sa absenteze de la serviciu mai mult de 13 luni.
Aceasta a solicitat ca perioada de absenta sa fie asimilata cu timpul efectiv de lucru pentru calcularea concediului platit, dupa cum se stipuleaza in articolul L. 3141-5 din Codul Muncii francez, care echivaleaza perioadele de absenta pentru accident de munca cu timp efectiv de lucru. In contextul articolului 3141-5 din Codul Muncii, absentele de la serviciu in cazul accidentelor de munca sunt luate in considerare, in limita unei perioade continue de un an.
Dupa trimiterea unor intrebari preliminare la Curtea de Justitie a Uniunii Europene si obtinerea avizului pozitiv al CJUE (CJUE, 24 ianuarie 2012, cauza. C-282/10), Curtea de Casatie a decis in favoarea angajatei.
Astfel, in hotararea din 3 iulie, Curtea de Casatie a retinut urmatoarele:
"Perioade limitate de timp, cu durata continua maxima de un an, in care executarea contractului de munca este suspendat ca urmare a unui accident sau a unei boli profesionale sunt luate in considerare pentru determinarea dreptului la concediu reglementat de articolul L. 3141-3 din Codul Muncii; pentru a beneficia de dreptul la concediu anual platit, absenta de la locul de munca ca urmare a accidentului in dumul spre serviciu trebuie echivalata cu absenta din cauza unui accident de munca".
Acest lucru inseamna ca absenta produsa din cauza unui accident in timpul navetei catre serviciu este considerat a fi un accident de munca si da dreptul la concediu platit, dar in limita unei perioade continue de un an. (Sursa: Juritravail)
Sursa Costelgalca.ro