legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Prelungire CIM incheiat pe perioada determinata

15 Mai 2012
15 Mai 2012
Codul munciiCIM pe durata determinataprelungire CIM
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 


Intrebare: Un salariat pensionar care, in conditiile legii, poate cumula pensia cu salariul, are incheiate cu institutia 3 contracte individuale de munca succesive pe perioada determinata, dupa cum urmeaza:
1. primul contract - 3 luni intre 17.06.2010-17.09.2010
2. al doilea contract - 3 luni intre 17.09.2010-17.12.2010
3 al treilea contract - 3 luni intre 17.12.2010-17.03.2011, acesta fiind prelungit prin act aditional pentru 15 luni, pana la data de 17.06.2012.
Poate fi prelungit din nou acest contract? daca da de cate ori si pe ce perioada?
 
Raspuns: Potrivit art. 82 alin. (3) din Codul muncii , contractul individual de munca (CIM) pe durata determinata poate fi prelungit, in conditiile prevazute la art. 83, si dupa expirarea termenului initial, cu acordul scris al partilor, pentru perioada realizarii unui proiect, program sau unei lucrari. Astfel, legiuitorul a inteles sa reglementeze prelungirea contractului individual de munca pe durata determinata peste termenul initial stabilit prin CIM, conditia de prelungire a unui CIM dupa expirarea termenului initial fiind legata de realizarea unui proiect, program sau a unei lucrari.
 
Asadar, daca apare necesitatea unui proiect, program sau a unei lucrari, contractul individual de munca in curs poate fi prelungit prin acordul partilor, deci prin act aditional, pentru perioada realizarii proiectului, programului ori lucrarii.
 
In concluzie, consider ca se pot intocmi acte aditionale de prelungire a contractului individual de munca in situatia unui proiect, program sau unei lucrari, pe durata derularii acestora.
 
Totodata, potrivit art. 82 alin. (4) din Codul muncii , intre aceleasi parti se pot incheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de munca pe durata determinata, iar conform alin. (5) din acelasi articol, contractele individuale de munca pe durata determinata incheiate in termen de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata sunt considerate contracte succesive si nu pot avea o durata mai mare de 12 luni fiecare.
 
Asadar, legiuitorul limiteaza numarul contractelor individuale de munca incheiate succesiv, adica cele incheiate in decurs de 3 luni de la incetarea anteriorului contract individual de munca. In situatia prezentata, intre parti s-au incheiat trei contracte individuale de munca successive, astfel incat, consider ca un contract individual de munca pe durata determinata, pentru a nu fi considerat succesiv poate fi incheiat dupa trecerea termenului de 3 luni de la incetarea contractului de munca pe durata determinata anterior incheiat.
NOUTATI din Legislatia muncii

Retineti, Regulamentul intern chiar va ajuta!


Este actul prin care puteti spune clar ce vreti de la angajatii dvs., avand si garantia ca acestia vor respecta dorintele dvs. (ii obliga art. 39, alin. (2), lit. c) din Codul muncii)! Prin Regulamentul intern stabiliti:

  •   drepturile si obligatiile dvs. si ale salariatilor
  •   criteriile si procedurile de evaluare profesionala a salariatilor
  •   procedurile de solutionare a cererilor si reclamatiilor salariatilor
  •   regulile privind protectia, igiena si securitatea in munca in cadrul unitatii, etc.
Grabiti-va sa intrati in posesia exemplarului dumneavoastra >>


 

 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT
REGES Online. Modificarile din lege + Studii de Caz si Greseli frecvente

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“REGES Online. Modificarile din lege + Studii de Caz si Greseli frecvente”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
a
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"REGES Online. Modificarile din lege + Studii de Caz si Greseli frecvente"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]