Atestarea incadrarii in grupa a II-a de munca. Inexistenta documentelor in evidentele angajatorului

Legea 263/2010grupe superioare de muncavechimea in munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


O societate elibereaza pentru un fost salariat o adeverinta in anul 2001 cu grupa II de munca pentru functia de merceolog principal, baza legala fiind considerata art. 193 si 176 din Ordinul 50/1990. Salariatul in cauza nu a desfasurat insa activitate in conditiile prevazute de Ordinul 50, fapt constatta deoarece nu exista niciun document care sa ateste conditiile pentru grupa a II-a de munca. In ce masura poate societatea sa elibereze o adeverinta dupa modelul nou cu specificarea art. Din Ordinul 50?

Raspuns:

Conform art. 158 alin. (2) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, adeverintele care atesta incadrarea persoanelor in fostele grupe I si/sau a II-a de munca sunt valorificate, numai in situatia in care au fost emise conform legii, pe baza documentelor verificabile intocmite anterior datei de 1 aprilie 2001.

Totodata, la art. 126 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii 263/2010 , se prevede ca adeverintele prin care se atesta faptul ca in anumite perioade, anterioare datei de 1 aprilie 2001, persoanele si-au desfasurat activitatea in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a de munca se intocmesc potrivit modelului prevazut in anexa nr. 14, numai pe baza documentelor, verificabile, aflate in evidentele angajatorilor sau ale detinatorilor legali de arhive.
Asadar, in adeverinta, angajatorul atesta fapte anterioare datei de 01 aprilie 2001 pe baza documentelor aflate in evidentele sale intocmite la acea vreme, rolul adeverintei fiind acela de confirma producerea acelor fapte respectiv, incadrarea persoanelor in fostele grupe I si/sau a II-a de munca.  

Or, confirmarea poate fi efectuata numai in baza unor documente din care rezulta incadrarea persoanelor in fostele grupe I si/sau a II-a de munca intocmite anterior datei de 1 aprilie 2001 asa cum in mod expres rezulta din textul de lege.

Din modelul de adeverinta prevazut in Anexa 14 rezulta ca, printe altele  angajatorul trebuie sa indice actul administrativ emis de unitate, conform prevederilor Ordinului ministrului muncii si ocrotirilor sociale, al ministrului sanatatii si al presedintelui Comisiei Nationale pentru Protectia Muncii nr. 50/1990 pentru precizarea locurilor de munca, activitatilor si categoriilor profesionale cu conditii deosebite care se incadreaza in grupele I si II de munca in vederea pensionarii (proces-verbal, decizie, tabel, hotararea consiliului de administratie si a sindicatului privind nominalizarea persoanelor incadrate in grupe superioare de munca, pontajele lunare, registrul de evidenta a intrarilor in subteran etc.).

Prin urmare, angajatorul nu poate sa ateste incadrarea persoanelor in fostele grupe I si/sau a II-a de munca anterior datei de 1 aprilie 2001 daca in evidentele sale nu exista documente care sa rezulte acest fapt (proces-verbal, decizie, tabel, hotararea consiliului de administratie si a sindicatului privind nominalizarea persoanelor incadrate in grupe superioare de munca, pontajele lunare, registrul de evidenta a intrarilor in subteran etc.).

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Legea 263/2010grupe superioare de muncavechimea in munca

Data aparitiei: 04 Mai 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Atestarea incadrarii in grupa a II-a de munca. Inexistenta documentelor in evidentele angajatorului Nota: 4 din 5 - 7 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]