O societate elibereaza pentru un fost salariat o adeverinta in anul 2001 cu grupa II de munca pentru functia de merceolog principal, baza legala fiind considerata art. 193 si 176 din Ordinul 50/1990. Salariatul in cauza nu a desfasurat insa activitate in conditiile prevazute de Ordinul 50, fapt constatta deoarece nu exista niciun document care sa ateste conditiile pentru grupa a II-a de munca. In ce masura poate societatea sa elibereze o adeverinta dupa modelul nou cu specificarea art. Din Ordinul 50?
Raspuns:
Conform art. 158 alin. (2) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, adeverintele care atesta incadrarea persoanelor in fostele grupe I si/sau a II-a de munca sunt valorificate, numai in situatia in care au fost emise conform legii, pe baza documentelor verificabile intocmite anterior datei de 1 aprilie 2001.
Totodata, la art. 126 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii 263/2010 , se prevede ca adeverintele prin care se atesta faptul ca in anumite perioade, anterioare datei de 1 aprilie 2001, persoanele si-au desfasurat activitatea in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a de munca se intocmesc potrivit modelului prevazut in anexa nr. 14, numai pe baza documentelor, verificabile, aflate in evidentele angajatorilor sau ale detinatorilor legali de arhive.
Asadar, in adeverinta, angajatorul atesta fapte anterioare datei de 01 aprilie 2001 pe baza documentelor aflate in evidentele sale intocmite la acea vreme, rolul adeverintei fiind acela de confirma producerea acelor fapte respectiv, incadrarea persoanelor in fostele grupe I si/sau a II-a de munca.
40 Modele de Regulament Intern
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Legis Plus Legislatia Muncii
Or, confirmarea poate fi efectuata numai in baza unor documente din care rezulta incadrarea persoanelor in fostele grupe I si/sau a II-a de munca intocmite anterior datei de 1 aprilie 2001 asa cum in mod expres rezulta din textul de lege.
Din modelul de adeverinta prevazut in Anexa 14 rezulta ca, printe altele angajatorul trebuie sa indice actul administrativ emis de unitate, conform prevederilor Ordinului ministrului muncii si ocrotirilor sociale, al ministrului sanatatii si al presedintelui Comisiei Nationale pentru Protectia Muncii nr. 50/1990 pentru precizarea locurilor de munca, activitatilor si categoriilor profesionale cu conditii deosebite care se incadreaza in grupele I si II de munca in vederea pensionarii (proces-verbal, decizie, tabel, hotararea consiliului de administratie si a sindicatului privind nominalizarea persoanelor incadrate in grupe superioare de munca, pontajele lunare, registrul de evidenta a intrarilor in subteran etc.).
Prin urmare, angajatorul nu poate sa ateste incadrarea persoanelor in fostele grupe I si/sau a II-a de munca anterior datei de 1 aprilie 2001 daca in evidentele sale nu exista documente care sa rezulte acest fapt (proces-verbal, decizie, tabel, hotararea consiliului de administratie si a sindicatului privind nominalizarea persoanelor incadrate in grupe superioare de munca, pontajele lunare, registrul de evidenta a intrarilor in subteran etc.).