Criteriile de salarizare decurg din principiul diferentierii salarii lor in functie de importanta muncii. Iata care sunt cele mai utilizate criterii de salarizare:
- criteriul performantei obtinute – conform acestui criteriu, salarii le se diferentiaza in functie de rezultatele obtinute in munca. Acest criteriu asigura echitatea individuala a sistemului de salarizare, in sensul ca salariile sunt diferentiate in functie de performanta individuala a fiecarui salariat.
O exemplificare a aplicarii acestui criteriu este acordarea bonusurilor echipei de vanzare in functie de valoarea produselor vandu te. Cu cat valoarea produselor obtinute (performanta obtinuta) este mai mare, cu atat bonusurile acordate sunt mai mari.
Conform acestui criteriu, salariul directorului general va fi mai mare decat salariul analistului de resurse umane, deoarece importanta postului de director general este mai mare decat cea a analistului de resurse umane;
- criteriul pietei muncii – salarizarea diferitelor categorii profesio na le sau categorii de posturi tine seama de nivelurile de salarizare practicate pentru respectivele categorii pe piata muncii.
Acest criteriu asigura echitatea externa a sistemului de salarizare (sa la ri za rea unei categorii profesionale tine cont de salariile colegilor din alte organizatii).
Portal Codul Muncii
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Piata muncii poate impune, prin reflectarea raportului dintre cerere si oferta, anumite tendinte in salarizarea personalului.
De exemplu, un fenomen care a urmat introducerii economiei de piata in Romania a fost cresterea, in general, a salariilor economistilor fata de salariile inginerilor, ca urmare a numarului mai mic de economisti existent pe piata muncii in raport cu cererea;
- criteriul puterii economice a organizatiei – fata de organizatiile cu o putere economica mai mica, organizatiile cu putere economi ca mai mare ofera niveluri de salarizare mai mari pentru aceeasi categorie profesionala.
Acest criteriu „contrabalanseaza“ criteriul pietei muncii, in sensul ca anumite organizatii nu pot, data fiind puterea lor economica, sa ofere salarii comparabile cu nivelurile practicate pe piata muncii. Din acest motiv, respectivele organizatii devin mai putin atractive;
- criteriul vechimii (indiferent daca este vorba de vechime in munca sau vechime in organizatie) – este un criteriu de salarizare folosit inca pe scara larga in organizatiile romanesti, mai ales in functie de vechimea in munca.
Principiile si criteriile de salarizare nu trebuie stabilite oricum. Ele trebuie sa asigure coerenta in aplicarea sistemului de salarizare. Enuntarea lor fara respectarea ulterioara duce la ne in cre derea salariatilor fata de sistemul de salarizare stabilit.