Puteti opta pentru acest gen de instruire in firma dvs. atunci cand:
- cunostintele si deprinderile nu pot fi insusite prin instruirea la locul de munca;
- este nevoie sa fie dobandite cunostinte si aptitudini pentru echipamente care nu sunt inca disponibile in firma dvs. sau care nu pot fi dezafectate pentru a face posibila instruirea la locul de munca;
- exista un numar mare de angajati care justifica organizarea unor cursuri speciale in afara locului de munca (de exemplu: instruirea personalului in vederea introducerii sistemului de management al calitatii totale).
Cele mai cunoscute metode folosite pentru formarea profesionala initiala tip sala de clasa sunt:
Prelegerile
Metoda presupune transferul de informatii teoretice catre cursant; continutul si durata prelegerilor sunt dinainte determinate.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Participarea la conferinte si seminarii
In acest caz, instruirea are loc printr-un schimb de informatii si experiente intre cursanti si experti.
Invatarea programata
Metoda presupune transferul progresiv de informatii catre cursanti. Trecerea la o etapa superioara se face doar dupa evaluarea gradului de insusire a secventei anterioare.
Metoda studiilor de caz
Se poate aplica individual sau in grup si condu ce la dezvoltarea capacitatii de analiza a unor situatii date. Prin aceasta metoda, cursantii isi exerseaza gradul de insusire a cunostintelor teoretice si capacitatea de aplicare in practica a cunostintelor do ban dite, isi consolideaza sustinerea punctului de vedere propriu si isi dezvolta capacitatea de a lucra in echipa.
Jucarea unui rol
Cursantii isi asuma un anumit rol, intr-o situatie data. Metoda se aplica cu succes in special in posturi care presupun relatii interpersonale (intervievare, vanzare, conducerea unui grup, activitati sindicale etc.). De obicei, interpretarea rolului este in registrata pe caseta video, iar apoi este analizata impreuna cu instructorul.
Simularea
Este o metoda care combina studiile de caz cu jocul de roluri. Scopul ei este de a pune cursantii in situatii cat mai apropiate de cazurile reale.
Exercitiile de grup
Se utilizeaza in special pentru a observa comportamentul de grup si individual, modalitatea de luare a deciziilor, delegarea, gradul de implicare si responsabilitate.
Avantajele metodelor de pregatire in afara locului de munca sunt urmatoarele:
- Instructorii pot avea o pregatire superioara, la standarde calitative inalte.
- Se pot utiliza echipamente speciale, simplificate daca este nevoie.
- Cursantul beneficiaza de exercitii si testari speciale.
- Cursantii pot atinge standarde superioare de calificare.
- Conditiile de invatare nu sunt stresante.
- Cunostintele si deprinderile vor fi corecte.
- Nu se produc pagube echipamentelor costisitoare si nici rebuturi.
Dezavantajele metodelor de pregatire in afara locului de munca sunt urmatoarele:
- Costurile pentru echipamente si instructori sunt ridicate (se pot justifica doar prin parti ciparea unui numar mare de cursanti).
- Uneori, este dificil transferul cunostintelor teoretice la locul de munca.
- Anumite aspecte ale activitatii pe care ur mea za sa o exercite cursantii nu se pot invata de cat la locul de munca al angajatilor; in conse cin ta, ultimul stagiu al instruirii trebuie sa se desfasoare tot la locul de munca.