Reguli generale pentru realizarea in deplina securitate a activitatii de manipulare manuala a maselor, transport prin purtare, transport cu mijloace nemecanizate si depozitarea materialelor
- Locurile de munca trebuie amenajate astfel incat, in timpul manipularii manuale a maselor si a transportului prin purtare, riscul de accidentare si imbolnavire profesionala sa fie eliminat sau, acolo unde nu exista posibilitatea, sa fie redus.
- Este obligatorie evaluarea conditiilor de securitate si sanatate in munca in ceea ce priveste: caracteristicile masei, a efortului fizic depus, a caracteristicilor mediului de munca, precum si a caracteristicilor activitatii.
- La efectuarea operatiilor de manipulare manuala a maselor si transport prin purtare a acestora se vor repartiza numai salariati care corespund din punct de vedere fizic.
- Este obligatorie dotarea salariatilor cu echipament individual de protectie.
- Este obligatorie prezentarea salariatilor la controlul medical periodic.
- Este obligatorie instruirea adecvata a salariatilor si informarea lor privind modul de manipulare manuala a maselor si transportul acestora prin purtare, precum si riscurile la care se expun in cazul in care aceste activitati nu sunt executate corect.
- Este obligatorie respectarea indicatiilor tehnice de lucru privind manipularea manuala a maselor si transportul prin purtare a acestora.
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
- Este interzis transportul prin purtare a maselor care impiedica vizibilitatea.
- Este interzisa manipularea de catre un singur salariat a maselor cu centre de greutate excentrice, care pot genera dezechilibrari.
- Este interzis transportul prin purtare a maselor care nu au sisteme de prindere corespunzatoare.
- Este obligatoriu ca manipularea a doua sau mai multe obiecte in acelasi timp sa se faca numai daca sunt fixate intre ele corespunzator.
- Este interzisa manipularea manuala a maselor sau transportul prin purtare in acelasi timp a maselor care sunt instabile intre ele.
- Este interzis transportul prin purtare a maselor nefixate corespunzator in cutii, lazi etc.
- Calea de circulatie pe traseul pe care lucratorul il parcurge in timpul transportului prin purtare a maselor trebuie sa nu prezinte suprafete cu denivelari, instabile sau alunecoase.
- Este obligatorie purtarea manusilor palmare in timpul manipularii si transportului prin purtare a maselor care au margini sau suprafete taioase sau care din cauza naturii lor pot produce leziuni ale mainilor.
- Este interzisa manipularea manuala a maselor in si din locuri in care nu exista spatiu pe orizontala sau verticala corespunzator pentru realizarea acestei activitati, fara luarea unor masuri suplimentare in vederea micsorarii riscului de accidentare si imbolnavire profesionala.
- In vederea utilizarii de catre salariati a planurilor inclinate pentru manipularea si transportul manual al maselor, trebuie asigurata stabilitatea acestora si dotarea lor cu parapeti de protectie.
- Este interzisa manipularea si transportul manual al maselor fara utilizarea echipamentui individual de protectie corespunzator si care trebuie sa se afle in buna stare.
- Alegerea mijloacelor de transport nemecanizate pentru operatiile de incarcare, descarcare si transport (targi, carucioare etc.) se va face in functie de felul si greutatea materialului care se manipuleaza, de natura terenului, precum si de modul de dotare a persoanelor juridice sau fizice.
- Trebuie utilizate numai mijloace de transport nemecanizate care pot rezista conditiilor de exploatare.
- Mijloacele nemecanizate se vor utiliza numai pentru executarea operatiilor pentru care au fost destinate.
- Inainte de a incarca un mijloc de transport nemecanizat, trebuie sa se verifice in mod deosebit platforma pe care se asaza sarcina.
- Inainte de incarcare, conducatorul formatiei de lucru. trebuie sa verifice starea ambalajelor materialelor.
- Nu se vor incarca materiale ale caror ambalaje sunt deteriorate.
- Este obligatoriu sa fie indoite cuiele iesite si capetele paramelor.
- Inainte de inceperea operatiilor de incarcare sau descarcare a vehiculelor la rampa, trebuie sa se aseze un podet de trecere pentru preluarea denivelarilor existente intre aceasta si vehicul.
- Podetele orizontale sau inclinate, destinate circulatiei si operatiilor de transport manual, trebuie sa fie rezistente, sa fie sprijinite si dedesubt, sa nu fie alunecoase, sa fie prevazute cu dispozitive de prindere si fixare sigure, pentru evitarea deplasarii lor in timpul lucrului.
- La executarea manuala a operatiilor de incarcare sau descarcare, fara mijloace ajutatoare (roabe, carucioare etc.), podetele inclinate trebuie prevazute cu sipci transversale, fixate la o distanta de 300-400 mm intre ele sau cu alte mijloace care sa impiedice alunecarea lucratorilor.
- Locurile destinate permanent pentru operatiile de incarcare, descarcare si depozitare, precum si caile de acces la aceste locuri trebuie sa fie nivelate si amenajate pentru scurgerea apelor.
- Pe timp de noapte, locurile pentru operatiile de incarcare descarcare vor fi illuminate conform reglementarilor in vigoare.
- Inainte de inceperea operatiilor de incarcare sau descarcare dintr-un mijloc de transport nemecanizat, acesta va fi asigurat contra deplasarii necomandate, prin franare cu mecanismul de franare propriu pe teren orizontal si prin franare cu mecanism propriu de franare si cu saboti de oprire pe teren in panta.