Editorial, 27.01.2009 - Gabriela Chirazof
Salariatii angajati in cadrul societatilor comerciale, regiilor autonome, societatilor si companiilor nationale, institutiilor din sectorul bugetar, unitatilor cooperatiste, celorlalte persoane juridice, precum si persoanelor fizice care incadreaza personal pe baza de contract individual de munca care nu beneficiaza de concediul si de indemnizatia acordate pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap pot beneficia de tichete de cresa in conditiile Legii nr. 193/2006.
Daca angajatorii recurg la acordarea catre salariatii lor a unor astfel de tichete de cresa, sumele corespunzatoare tichetelor cadou si tichetelor de cresa acordate de angajator nu se iau in calcul nici pentru angajator, nici pentru salariat la stabilirea drepturilor si obligatiilor care se determina in raport cu venitul salarial.
Tichetele de cresa se acorda la cerere, unuia dintre parinti sau, optional, tutorelui, celui caruia i s-au incredintat copii spre crestere si educare ori in plasament familial, pe baza livretului de familie.
Valoarea tichetelor de cresa se cumuleaza cu alocatia de stat pentru copii acordata conform prevederilor Legii nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, republicata, si cu stimulentul care se acorda la reluarea activitatii in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, cu modificarile ulterioare.
Tichetele de cresa se acorda pe baza de cerere facuta angajatorului, insotita de urmatoarele documente:
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
40 Modele de Regulament Intern
- actul doveditor eliberat de cresa sau, dupa caz, unitatea educationala la care este inscris copilul;
- declaratie pe propria raspundere ca celalalt parinte sau, dupa caz, tutorele nu beneficiaza de tichete de cresa;
- declaratie pe propria raspundere ca celalalt parinte nu beneficiaza de concediul si indemnizatia care se acorda pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv de pana la 3 ani, in cazul copilului cu handicap, potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, cu modificarile si completarile ulterioare;
- livretul de familie eliberat potrivit Hotararii Guvernului nr. 495/1997 privind continutul, eliberarea si actualizarea livretului de familie, cu modificarile ulterioare. in situatia in care nu a fost eliberat livretul de familie, cererea va fi insotita de copia certificatului de nastere al copilului sau a extrasului de nastere. in cazul in care s-a prezentat extrasul de nastere, beneficiarul tichetelor de cresa are obligatia ca in termen de 30 de zile de la eliberarea certificatului de nastere sa depuna copia acestuia la angajator;
- alte documente solicitate de angajator, dupa caz, potrivit regulamentului intern de acordare a tichetelor de cresa si a tichetelor cadou.
In Monitorul Oficial, Partea I nr. 39 din 21/01/2009 a fost publicat Ordinul nr. 23/2009 al Ministrului muncii, familiei si protectiei sociale, ordin care stabilileste valorea sumei lunare indexate care se acorda sub forma de tichete de cresa pentru semestrul I 2009.
Aflam astfel potrivit art. 1 din acest ordin ca pentru semestrul I 2009, incepand cu luna februarie, valoarea sumei lunare indexate care se acorda sub forma de tichete de cresa este de 350 lei.
Rentrop & Straton organizeaza, special pentru angajatori, primul seminar online dedicat in exclusivitate concedierii. Seminarul este intitulat Concedierea perfect legala exista! Pentru detalii si inscrieri, click aici.