Un studiu recent intocmit de Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in invatamantul Superior (ARACIS) arata ca cei mai multi absolventi cu studii superioare obtin un loc de munca in tara astfel ca circa 60% dintre acestia angajati in firme din Romania, 30% in Uniunea Europeana si 12% in societati din afara UE.
Studiul mai arata ca, din totalul respondentilor, 67% sunt angajati si 26% nu au un loc de munca, aceasta categorie incluzandu-i atat pe someri, cat si pe cei aflati in afara pietei muncii din diferite motive. De asemenea, asa cum este inclus in raport, in ultimii cinci ani, absolventii romani de studii superioare au inregistrat un venit mediu net lunar de doar 1.087 lei.
Cei mai multi angajatori considera ca numarul celor care se vor angaja in Uniunea Europeana va creste, in vreme ce numai 9% sunt de parere ca vor fi mai putin absolventi care se vor angaja in alte tari. Companiile din prima categorie iau insa in calcul si faptul ca vor fi eliminate in viitor restrictiile impuse in unele tari pe piata muncii in ceea ce ii priveste pe romani.
Referitor la procesul de recrutare desfasurat de companiile din Romania, studiul arata ca acestea tin cont de competentele pe care le au absolventii si de experienta anterioara de lucru, si mai putin de specializarea absolvita sau prestigiul universitatii. Mai mult decat atat, 76% dintre companiile care fac angajari nu tin cont daca un posibil angajat are doar diploma de licenta sau are si diploma de master. In schimb, 17% dintre angajatori declara ca dintre doi candidati similari l-ar angaja pe cel cu diploma de master, iar 7% spun ca l-ar angaja pe cel cu diploma de licenta. Principalul citeriu de departajare in obtinerea unui loc de munca, potrivit recrutorilor, este experienta in munca, indiferent de post sau pozitia ocupata.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024