Ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a avut in data de 17 octombrie o intrevedere cu Pablo Zapata, reprezentantul in Romania al Inaltului Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati (UNHCR).
Tema principala de discutie a fost situatia refugiatilor din Ucraina in Romania ca urmare a razboiului de agresiune al Rusiei in tara vecina.
Doriti sa angajati lucratori straini? Iata principalele probleme pe care le veti intampina si care este modul corect de rezolvare!
Aflati informatii complete participand la webinarul - Aspecte privind munca desfasurata de lucratorii din afara Uniunii Europene in Romania, detalii AICI >>>
A fost facuta o trecere in revista a prevederilor legale relevante si a masurilor deja implementate de tara noastra, reprezentantul UNHCR apreciind bunele practici implementate in acest sens de la nivelul
Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale.
"Refugiatii din Ucraina au beneficiat de grija si sprijin din partea statului roman. Vom continua pe aceasta linie. In urma intalnirii de astazi am luat doua decizii importante pentru cresterea sanselor de integrare pe piata muncii a refugiatilor ucraineni si pentru protectia persoanelor si grupurilor vulnerabile. Astfel, prin Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca vor fi initiate cursuri de limba romana pentru refugiatii din Ucraina, pentru a creste accesabilitatea acestora pe piata muncii. Pe de alta parte, vom face o analiza a standardelor specifice de evaluare si incadrate in grad de dizabilitate din cele doua tari pentru a compatibiliza sistemele de protectie pentru persoanele vulnerabile", a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.
De la izbucnirea conflictului din Ucraina si pana acum au fost organizate 9 Burse ale Locurilor de Munca pentru ucraineni. 19.000 de refugiati din Ucraina sunt inregistrati ca fiind persoane in cautarea unui loc de munca, fiind incheiate 7.000 de contracte de munca pentru acestia, conform informatiilor oferite de ANOFM.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plataIntrebare: Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 3.700 lei la 4.050 lei incepand cu 01.01.2025, ceea ce inseamna 2.430 lei salariul net. Daca angajatorul da tichete de masa , taxele pe tichete (CASS si impozit) duc la scaderea salariului net. Obligatia de garantat in plata inseamna ca angajatorul este obligat si la net sa dea minim 2430 lei sau doar brutul este obligatoriu sa fie minim 4050 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Desfiintare locuri de munca. Dreptul la preavizIntrebare: In cazul unei societati comerciale care urmeaza sa isi inceteze activitatea de la 01.01.2025, angajatorul este obligat sa instiinteze angajatii de spre acest lucru inainte si sa respecte perioada de preaviz, care este un drept al angajatilor? Sau care este termenul in care angajatorul instiinteaza angajatii cu privire la incetarea activitatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<