S-a primit un referat de la politie cu propunerea de neincepere a urmaririi penale.
Salariatul a cerut plata salariului cuvenit pe perioada suspendarii activitatii.
Poate solicita acest lucru? Daca va trebui sa-i platim salariile pe lunile cat a fost suspendat, cum inregistram salariile platite. Vom trece toata valoarea la luna la care s-a primit referatul de la politie? Trebuie refacute statele din urma?
Daca salariatul solicita si plata unor despagubiri cu care suntem de acord, valoarea acestora le trecem pe stat, ca venituri salariale?
Raspuns:
Potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in cazul in care angajatorul a formulat plangere penala impotriva salariatului sau acesta a fost trimis in judecata pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti. De asemenea in temeiul art. 49 din Codul muncii suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator. Alin. (4) al aceluiasi articol precizeaza in mod expres faptul ca in cazul suspendarii contractului individual de munca din cauza unei fapte imputabile salariatului, pe durata suspendarii acesta nu va beneficia de nici un drept care rezulta din calitatea sa de salariat.
In aceste conditii consideram ca societatea nu este obligata la plata vreunor sume de bani in temeiul contractului avand in vedere circumstantele suspendarii si temeiurile legale mentionate mai sus. in cazul in care societatea, dupa incetarea suspendarii intelege sa plateasca salariatului sume de bani destinate sa compenseze drepturile neacordate pe perioada suspendarii consideram ca acestea vor face obiectul impunerii in luna acordarii si vor fi considerate venituri de natura salariala alaturi de sumele obtinute in temeiul contractului de munca, impozitate potrivit art. 57 si 58 din Codul fiscal.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege