Beneficiari ai masurilor pentru combaterea intrarii in somaj

12 August 2008
12 August 2008
somajmasuri pentru stimularea fortei de muncaLegea nr. 76/2002
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editorial, 12.08.2008 - Gabriela Chirazof

Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca constituie cadrul legal care instituie o serie de masuri pentru combaterea intrarii in somaj, in ceea ce priveste, de exemplu, stimularea absolventilor si a angajatorilor de a incadra in munca persoane ce fac parte din aceasta categorie sau a incadrarii persoanelor in somaj peste o anumita varsta.

Una dintre masurile pentru stimularea ocuparii fortei de munca si combaterea intrarii in somaj o constituie si acordarea creditelor in conditii avantajoase si a fondurilor nerambursabile.

Astfel, in temeiul art. 92 alin. (2) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, in Monitorul Oficial, Partea I nr. 569 din 29/07/2008 s-a publicat Norma metodologica comuna nr. 1557/8/2008 a Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei si Bancii Nationale a Romaniei privind acordarea din bugetul asigurarilor pentru somaj de credite in conditii avantajoase, respectiv fonduri nerambursabile, intreprinderilor mici si mijlocii, unitatilor cooperatiste, asociatiilor familiale si persoanelor fizice care desfasoara in mod independent activitati economice.

Cei care pot beneficia de credite acordate in conditii avantajoase sunt:
- societatile comerciale care indeplinesc criteriile prevazute de lege, in ceea ce priveste numarul de persoane angajate si cifra de afaceri, pentru a fi considerate intreprinderi mici sau mijlocii, inclusiv microintreprinderi, astfel cum sunt definite in Regulamentul (CE) nr. 1.998/2006 privind aplicarea art. 87 si 88 din Tratatul CE ajutoarelor de minimis;
- unitatile cooperatiste reprezentate de societati cooperative mestesugaresti si societati cooperative de consum care sunt organizate si functioneaza conform prevederilor Legii nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei;


- asociatiile familiale care se constituie si functioneaza conform Legii nr. 300/2004 privind autorizarea persoanelor fizice si a asociatiilor familiale care desfasoara activitati economice in mod independent, cu modificarile si completarile ulterioare;
- persoanele fizice care desfasoara in mod independent activitati economice conform prevederilor Legii nr. 300/2004, cu modificarile si completarile ulterioare;
- persoanele in varsta de pana la 30 de ani, care au statut de student pentru prima data si care urmeaza studiile la cursuri de zi la o institutie de invatamant superior de stat sau particular, autorizata ori acreditata in conditiile legii.

La obtinerea creditului au prioritate persoanelor in somaj care se obliga sa infiinteze intreprinderi mici si mijlocii, unitati cooperatiste, asociatii familiale sau sa devina persoane fizice care desfasoara in mod independent activitati economice.

Beneficiarii de fonduri nerambursabile sunt prevazuti la art. 86 indice 1 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.

Astfel, pentru crearea de noi locuri de munca pentru persoanele in somaj, se pot acorda, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de la capitolul "imprumuturi", fonduri nerambursabile, in baza unor proiecte de fezabilitate, proportional cu numarul de locuri de munca ce vor fi create.

Aceste fonduri se acorda pentru infiintarea sau dezvoltarea de intreprinderi mici si mijlocii, unitati cooperatiste, asociatii familiale, precum si activitati independente desfasurate de persoane fizice autorizate, care isi desfasoara activitatea in localitati confruntate cu fenomene de saracie si excluziune sociala din cauza nivelului ridicat de somaj.
____________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!

Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte. Iar pentru cazurile atipice apelati gratuit la serviciul de consultanta de specialitate al Consilierului.
____________________________________________________________________

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]