Valabil la 2.09.2011
Registrul de evidenta a salariatilor implica mai multe proceduri care pot fi efectuate numai de catre o persoana numita in acest sens. Astfel, in ce masura poate fi numit prin decizie administratorul unei societati pentru completarea si transmiterea REVISAL-ului? Ce tip de contract va trebui incheiat pentru ca aceasta situatie sa fie valabila prin lege?
In ceea ce priveste persoana nominalizata sa completeze si sa transmita registrul de evidenta a salariatilor (Revisal) HG 500/2011 prevede la art. 2 alin. (5) ca procedura de completare si transmiterea registrului se fac de catre una sau mai multe persoane nominalizate prin decizie scrisa de catre angajator.
Conform art. 72 din Legea 31/1990 a societatilor comerciale, obligatiile si raspunderea administratorilor sunt reglementate de dispozitiile referitoare la mandat si de cele special prevazute in aceasta lege.
Asadar, acceptand numirea, administratorul intra in raporturi juridice de mandat comercial cu societatea comerciala. Obligatiile administratorului in exercitarea mandatului sunt cele stabilite de lege si de catre adunarea generala a asociatilor. Adunarea generala a a sociatilor poate stabili in sarcina administratorului obligatii ce privesc indeplinirea mandatului de administrare, mandat ce are ca obiect administrarea societatii comerciale.
Or, completarea si transmiterea registrului de evidenta a societatii nu reprezinta atributii ce tin de administrarea societatii comerciale. De aceea, consideram ca administratorul nu poate fi nominalizat sa completeze si sa transmita registrul de evidenta a salariatului.
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
250 Modele Fise de Post
Desi legea nu prevede in mod expres, se considera ca persoana nominalizata sa completeze si sa transmita registrul de evidenta nu poate fi decat un salariat al societatii care are stabilit in fisa postului aceste atributii.
Aceasta, intrucat angajatorul poate emite decizii cu caracter obligatoriu numai in ceea ce ii priveste pe proprii salariati, iar atributiile se stabilesc prin fisa postului si trebuie sa corespunda functiei ocupate de salariat.