Valabil la 18.08.2011
O societate acorda unuia dintre angajati un ajutor material pentru o interventie chirurigicala. Aceste situatii nu sunt neaparat frecvente, dar se intalnesc intr-un grad suficient de ridicat incat sa se considere ca un exemplu, cu implicatiile fiscale care decurg din acordarea acestui ajutor, va reprezenta o alegere pertinenta. Astfel, se va stabili modul in care se reflecta acest ajutor in statul de salarii. De asemenea, trebuie vazut daca exista vreo diferenta in ceea ce priveste regimul fiscal daca acesti bani au fost acordati pentru ca o ruda a angajatului sa suporte interventia respectiva. Cu ce tip de ajutoare va putea fi asimilata suma acordata?
In ceea ce priveste impozitul pe venit, art. 55 alin. (1) din Codul fiscal stabileste ca sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca.
La alin. (4) acelasi articol prevede ca, printre altele nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit ajutoarele pentru bolile grave si incurabile astfel cum este prevazut in contractul de munca.
Aceeasi prevedere o regasim si in ceea ce priveste contributiile sociale la art. 296 indice 15 din Codul fiscal astfel: - Nu se cuprind in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii, prevazuta la art. 296 indice 4, urmatoarele:[...]
b) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru nastere, veniturile reprezentand cadouri pentru copiii minori ai salariatilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Astfel, ajutorul pentru o interventie chirurgicala suferita de salariat sau de un membru al familiei nu va fi inclus in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale daca sunt indeplinite cumultaiv doua conditii, respectiv:
- interventia chirurgicala sa fie efectuata pentru o boala grava sau incurabila;
- ajutorul pentru boli grave sau incurabile sa fie stabilit in contractul individual sau colectiv de munca.
In consecinta, ajutorul social acordat salariatei pentru interventia chirurgicala suferita de sora acesteia nu va fi inclus in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale daca indeplineste cumulativ cele doua conditii. In cazul in care cele doua conditii nu sunt indeplinite, ajutorul social constituie venit salarial asupra caruia se datoreaza impozitul pe venit si contributiile sociale aferente veniturilor salariale. Se considera ca aceste reguli se aplica ajutoarelor sociale acordate salariatilor indiferent de natura bolilor de care sufera angajatii sau alti membri ai familiei.