Dosar penal pentru uciderea din culpa a celor doi angajati de la RADET care au murit in timpul programului de munca. Au fost respectate normele SSM?

Isabela Alexe
Isabela Alexe
31 Ianuarie 2018
31 Ianuarie 2018
Isabela Alexe
Isabela Alexe
accident radet 2018muncitori radet accidentlocuri de munca specialenorme ssm 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In cursul zilei de 29 ianuarie anul curent, in jurul orelor 17.00, a avut loc un grav accident de munca in Capitala, in zona sectorului 6, care s-a soldat cu moartea unor angajati care se aflau in misiune.

Ca urmare a acestui accident de munca doi angajati ai RADET care se aflau la locul tragediei si-au pierdut viata. In prezent, accidentul de munca este investigat de catre organele judiciare, precum si de Inspectoratul Teritorial de Munca Bucuresti.

Primarul General, Gabriela Firea, a dispus declansarea unui control general la RADET privind respectarea normelor de protectie a muncii. Prin urmare, o echipa a Corpului de control al Primarului General s-a deplasat in cursul zilei de 30 ianuarie la sediul Regiei pentru a demara verificarile.

De asemenea, la RADET este in curs de derulare o verificare interna pentru a se stabili daca au fost respectate procedurile si normativele specifice unitatii, inclusiv determinarea starii tehnice a instalatiei in cauza.

Din primele verificari, accidentul s-a produs ca urmare a exploziei unei instalatii a retelei primare de transport a agentului termic, in timpul manevrelor de repunere in functiune a sistemului, respectiv deschiderea unei vane, dupa o interventie la o avarie.

Potrivit informatiilor furnizate de catre ceilalti membri ai echipei de interventie la avarie, cei doi lucratori purtau echipamente de protectie, iar interventia s-a facut in conformitate cu procedurile de lucru in vigoare.


RADET asigura ce cei doi muncitori purtau echipamente de protectie, iar lucrarea respecta procedurile de lucru in vigoare


In urma tragicului incident, administratorul special al RADET, Razvan Nitu, si-a inaintat demisia de onoare, motivandu-si gestul prin aceea ca desi nu este direct responsabil pentru cele intamplate, este nevoie de o conducere noua, cu un suflu nou, care sa-i poata mobiliza pe oamenii profund marcati de pierderea celor doi colegi. Pana la numirea unui nou administrator special, conducerea operativa a Regiei va fi asigurata de directorul general adjunct Adrian Gatlan.

Conducerea RADET asigura ca in urmatoarea perioada se vor lua masuri suplimentare pentru monitorizarea si supravegherea tuturor lucrarilor de interventie la retea si va fi intensificat programul de instruire privind protectia muncii angajatilor. Sa fie oare asa?


Cei doi barbati care lucrau in subteran, pentru remedierea unei probleme aparute la o conducta, au fost surprinsi in canal dupa ce teava s-a fisurat, conform ISU. Informatiile arata ca unul dintre ei a ramas blocat in subteran, pierzandu-si viata in scurt timp. In data de 30 ianuarie a murit si al doilea muncitor, dupa o interventie chirurgicala de toaletare a leziunilor si a plagilor, care se aflau pe o suprafata de 97% din corp. Decesul acestuia s-a petrecut in cadrul Spitalului Militar din Capitala.

Angajatii se aflau la aproximativ 2 metri in subteran, unde lucrau pentru a remedia o avarie.


In momentul de fata se pune problema daca cei din cadrul companiei au avut intr-adevar grija ca angajatii sa nu isi puna viata in pericol, asa cum este stipulat in legislatia in vigoare. Cei care lucreaza in conditii speciale de munca trebuie sa beneficieze de alte norme, asa ca Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 6 a dechis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpa si neluarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca, informeaza Mediafax.

Ramane de vazut care va fi verdictul.


Ce sunt locurile de munca speciale si ce in conditii ar trebui sa munceasca lucratorii?


Locurile de munca in conditii speciale sunt reprezentate de locurile de munca unde gradul de expunere la factorii de risc profesional existenti pe durata timpului normal de munca poate conduce in timp la imbolnaviri profesionale, la comportamente riscante in activitate, cu consecinte grave asupra securitatii si sanatatii in munca a lucratorilor.

Acestea sunt intalnite in cadrul urmatoarele activitati economice:

a) unitatile miniere, pentru personalul care isi desfasoara activitatea in subteran cel putin 50% din timpul normal de munca in luna respectiva;
b) activitatile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I si II de expunere la radiatii;
c) activitatile din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, prevazute de actele normative cu regim clasificat emise pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi;
d) aviatia civila, pentru personalul navigant prevazut in anexa nr. 1 din Legea nr. 263/2010;
e) activitatile si unitatile prevazute in anexele nr. 2 si 3 din Legea nr. 263/2010;
f) activitatea artistica desfasurata in profesiile prevazute in anexa nr. 4 din Legea nr. 263/2010.



...citeste mai multe despre locurile de munca speciale pe PortalSSM >>>


Sursa: Agerpres





 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]