Stiati ca…
1) …actiunile de protectie a muncii trebuie sa aiba in vedere si situatiile in care angajatii sunt expusi amenintarilor, insultelor sau agresiunilor fizice sau psihologice exercitate de persoane din afara firmei (clienti, de exemplu)? Se considera ca asemenea situatii pun in pericol securitatea, sanatatea, starea de bine sau performanta in munca a angajatilor. Ele apar, cel mai adesea, pentru ca agresorii sunt nemultumiti de un aspect in relatia lor cu firma si ii identifica pe respectivii angajati ca reprezentanti directi ai acesteia (ai firmei).
2) …exista si termenul de “hartuire morala” la locul de munca? Este un termen care tine si el de protectia muncii si care se refera la actiuni repetate de umilire, victimizare sau amenintare a unui angajat de catre un superior ierarhic. Hartuirea morala poate implica si actiuni mai subtile, cum ar fi discreditarea activitatii unui coleg de munca sau izolarea sociala a acestuia. De obicei hartuirea morala vizeaza persoanele care intampina dificultati in a se apara.
Nu uitati! Articolul 6, alin.1 din Legea 319/2006 spune foarte clar: „Angajatorul are OBLIGATIA de a asigura securitatea si sanatatea lucratorilor in toate aspectele legate de munca”, deci inclusiv in aspectele mentionate mai sus.
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Aflati aici ce inseamna de fapt Protectia Muncii! Aflati ce subtilitati ascunde legea, care sunt greselile pe care le puteti face si modul in care le puteti evita. Aflati ce documente va pot fi solicitate de inspectorii ITM, ce e bine sa faceti si ce e bine sa NU faceti in timpul controlului, cum sa evitati sanctiunile, cum sa procedati daca nu sunteti de acord cu rezultatele consemnate in procesul verbal.
Nu va jucati cu protectia muncii! Clic aici!
Mihai Balescu
Editorialist www.legislatiamuncii.ro