Romania are printre cele mai ieftine bunuri de consum si servicii, comparativ cu alte state ale UE

produse de consum romaniaromania produse de consum ieftineputere de cumparare romania
Romania are printre cele mai ieftine bunuri de consum si servicii, comparativ cu alte state ale UE
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca pentru a realiza comparatii ale Produsului Intern Brut, ale componentelor PIB-ului si ale nivelurilor preturilor, pe total Uniune Europeana si pentru fiecare stat membru, sunt calculate paritatile puterii de cumparare (PPC), indicatori care elimina efectele diferentelor de nivel al preturilor dintre tari. Astfel, cand datele statelor membre referitoare la componentele PIB-ului sunt convertite intr-o moneda comuna utilizand PPC, atunci aceste date sunt evaluate la acelasi nivel de pret si reflecta doar diferentele de volum de marfuri si servicii achizitionate de catre tarile comparate.
 
La Programul European de Comparare (PEC) participa statele membre ale Uniunii Europene (UE), tarile membre ale Asociatiei Europene a Liberului Schimb (Islanda, Norvegia si Elvetia), tarile candidate (Albania, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia, Turcia, Bosnia si Hertegovina), informeaza Institutul National de Statistica (INS).
 
Rezultatele PEC sunt calculate si diseminate de catre Oficiul de Statistica al Uniunii Europene (Eurostat) de doua ori pe an, in lunile iunie si decembrie.
 
Acest comunicat de presa prezinta rezultatele pentru anul 2021, calculate de Eurostat in luna decembrie 2022, pe baza preturilor de consum colectate de tarile participante pentru un nomenclator comun de marfuri si servicii comparabile, selectate ca reprezentative pentru modelele de consum din cele 36 de tari europene, a datelor privind elementele de cheltuieli ale PIB si a altor informatii de baza transmise conform Regulamentului (CE) nr. 1445/2007.
 
Indicii nivelului preturilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei in comparatie cu media Uniunii Europene
 
• Indicii nivelului preturilor exprima cate unitati din aceeasi moneda sunt necesare pentru a cumpara un volum identic de bunuri si servicii in tari diferite, pentru fiecare grupa de bunuri si servicii. In anul 2021, pentru bunurile de consum si serviciile din componenta consumului final se platesc 100 euro la nivelul Uniunii Europene, 144 euro in Irlanda si 55 euro in Romania.
 

Cel mai scazut nivel al preturilor pentru bunurile de consum


• Cel mai scazut nivel al preturilor pentru bunurile de consum si serviciile din componenta consumului final al gospodariilor populatiei, in cadrul statelor membre, a fost inregistrat in anul 2021 in Romania, fiind cu 45% mai mic decat media UE, urmata de Bulgaria (44% sub media UE) si Polonia (40% sub media UE).
 
• In anul 2021, in randul statelor membre ale Uniunii Europene, cel mai ridicat nivel al preturilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei s-a inregistrat in Irlanda (44% peste media UE), urmata de Danemarca (43% peste media UE), Luxemburg (36% peste media UE) si Suedia (30% peste media UE).
 
Potrivit Comunicatului Eurostat, Romania este cel mai ieftin stat membru pentru grupa “Alimente si bauturi nealcoolice” (70%), iar la polul opus se afla Luxemburg avand cel mai ridicat nivel al preturilor pentru aceasta grupa de produse (125%).
 
• Bulgaria inregistreaza cel mai scazut nivel al preturilor pentru grupele “Bauturi alcoolice si tutun” (65%), „Imbracaminte si incaltaminte” (77%) si „Intretinerea locuintei, apa, electricitate, gaz si alti combustibili” (36%), urmata de Polonia, pentru grupele “Bauturi alcoolice si tutun” (72%) si „Intretinerea locuintei, apa, electricitate, gaz si alti combustibili” (38%).
 

Danemarca - una dintre cele mai scumpe tari din Europa
 

• Danemarca are cel mai ridicat nivel al preturilor pentru produsele cuprinse in grupa „Imbracaminte si incaltaminte” (133%), iar Irlanda este cea mai scumpa tara din UE la produsele din grupele „Bauturi alcoolice si tutun” (208%) si respectiv „Intretinerea locuintei, apa, electricitate, gaz si alti combustibili” (194%).
 
Romania are cel mai scazut nivel al preturilor pentru grupa “Recreere si cultura” (63%) dintre tarile UE, precum si pentru grupa “Transport” (69%), alaturi de Bulgaria.
 
• Bulgaria ramane cel mai ieftin stat membru la articolele de mobilier si echipamente de uz casnic (68%), precum si la serviciile de cazare si restaurante (46%).
 
• Luxemburg are cel mai mare nivel al preturilor pentru “Articole de mobilier, echipamente de uz casnic si intretinerea curenta a locuintei” (126%) dintre statele membre. In ceea ce priveste grupa “Transport”, Danemarca si Suedia sunt cele mai scumpe tari din UE (128%). Danemarca se detaseaza de restul statelor membre, fiind cea mai scumpa tara la grupa “Recreere si cultura “(141%) si la serviciile de cazare si restaurante (154%). 
 
• Cel mai scazut nivel al preturilor pentru bunurile de consum

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
produse de consum romaniaromania produse de consum ieftineputere de cumparare romania

Data aparitiei: 20 Ianuarie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Romania are printre cele mai ieftine bunuri de consum si servicii, comparativ cu alte state ale UE Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]