Odata cu estimarile privind valul 4 al pandemiei de coronavirus, angajatorii se gandesc la cum sa isi protejeze salariatii si cum sa se asigure ca iau toate masurile
SSM in aceasta privinta. Astfel, pentru a consolida masurile de siguranta impotriva COVID, multi dintre acestia iau in calcul introducerea prezentarii obligatorii a certificatului digital COVID acolo unde se lucreaza cu publicul.
Presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR), Calin Ile, a declarat recent, pentru Agerpres, ca impunerea de catre autoritati a verificarii certificatului digital pentru covid la receptiile hotelurilor va fi o masura inevitabila in domeniul hotelurilor in cazul in care valul 4 al pandemiei va escalada.
"Sunt ingrijorari (in interiorul sectorului hotelier, n.r.) privind valul 4 care risca sa ameninte activitatea hoteliera din toamna, si de aceea mesajul nostru este ca lumea sa se vaccineze, fiind singura solutie la nivel international. Noi, ca membrii ai HOTREC (organizatia patronala europeana a HoReCa, n.r.), urmarim ce fac alte tari, acolo deja s-a implementat certificatul digital in receptiile de hoteluri, si probabil ca daca valul 4 va evolua, va fi singura masura pe care o vom putea imbratisa si noi, ca activitatea sa continue. Nu mai putem accepta restrictionari generale: daca pandemia va evolua intr-un stil alarmant, cred ca singura solutie este sa ii restrictioneze pe cei nevaccinati sau neposesori ai certificatului covid", a declarat acesta pentru sursa amintita.
Certificatul digital covid - unica solutie
Acesta a precizat ca nu industria hoteliera nu militeaza pentru niciun fel de restrictii, insa ca estimeaza ca certificatul digital covid va fi singura masura pe care statul o va lua daca se va dovedi un context dificil.
„Deci nu blocari generale, cum au mai fost, pentru ca blocajul general ar fi catastrofal pentru turismul romanesc, si nu numai pentru turism. Ar trebui ca activitatea sa functioneze indiferent ce se intampla, iar daca situatia e grava, sa functioneze doar pentru posesorii de certificat de sanatate covid", a adaugat Calin Ile.
Totodata, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania a estimat ca introducerea certificatului digital pentru covid nu ar duce la o scadere a numarului de clienti, dat fiind faptul ca cei mai multi cetateni care se cazeaza la hotel sunt deja vaccinati.
"Nu ma pricep in detaliu la segmentarea celor care s-au vaccinat, dar sa nu uitam ca Romania are o mare zona de rural, unde procentul de vaccinare e mai redus, deci daca am lua centrele urbane sau populatia care calatoreste cu scop de vacanta, am vedea ca rata de vaccinare e oarecum mai acceptabila, chiar daca inca nu e la nivelul tarilor din Vest. Deci daca segmentam doar populatia care consuma servicii hoteliere, am vedea ca e un procent mai mare de populatie vaccinata, deci riscurile n-ar trebui sa fie atat de mari. In plus, probabil ca mai exista populatie imunizata prin trecerea prin boala, deci in mod normal n-ar exista termen de comparatie cu ce s-a intamplat toamna trecuta", a declarat acesta.
De asemenea, in opinia presedintelui FIHR, in lunile de toamna care urmeaza activitatea din sectorul turistic va fi mai mare cu 25% fata de cea inregistrata in toamna anului trecut, chiar in conditiile aparitiei valului 4 al pandemiei.
Totodata, sistemul european de certificate Covid va fi valabil si pentru Macedonia de Nord, Turcia si Ucraina, astfel ca, din 20 august, certificatele Covid emise de aceste tari vor fi valabile si in interiorul Uniunii Europene, iar certificatul digital european va putea fi folosit pentru a intra pe teritoriul celor trei tari, anunta Comisia Europeana, potrivit
Digi24.ro.
„In lupta noastra cu pandemia, partenerii nostri sunt o parte integranta a efortului de redeschidere a societatii in siguranta. Le transmitem bun-venit Ucrainei, Macedoniei de Nord si Turciei in sistemul nostru digital de certificate Covid si asteptam cu nerabdare venirea si a celorlalti vecini ai nostri”, a anuntat Olivier Varhelyi, comisarul pentru vecinatate si extindere, potrivit sursei amintite.
Cum se obtine un certificat digital COVID: procedura obtinere certificat digital, etape
Certificatele digitale pentru COVID se elibereaza de catre Ministerul Sanatatii, prin Sistemul informatic integrat de emitere si verificare a certificatelor digitale ale UE privind COVID-19 (SII-CDC), si pot fi obtinute de pe portalul
https://certificat-covid.gov.ro, unic punct de eliberare al acestora.
In cazul in care o persoana solicita eliberarea certificatului doar in format letric, aceasta se poate adresa primariei in raza careia isi are domiciliul, directiei de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti sau serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor competent teritorial, transmite Ministerul Sanatatii.
Pentru certificatele de vaccinare si vindecare, solicitarea de eliberare prin portal trebuie realizata de catre solicitant cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de momentul utilizarii certificatului, iar pentru certificatele de testare solicitarea se realizeaza dupa efectuarea testului, dar cu cel putin 12 sau 48 de ore inainte de momentul utilizarii certificatului, in functie de tipul de test efectuat.
Un GHID privind eliberarea certificatului digital Covid gasiti
AICI. Pana la jumatatea lunii august 2021, conform datelor transmise de secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Andrei Baciu, au fost eliberate, in Romania, 1.915.456 de certificate digitale europene COVID-19, arata
Playtech.ro. Dintre acestea, 95,87% au fost solicitate pentru a testa vaccinarea impotriva SARS-Cov-2.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plataIntrebare: Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 3.700 lei la 4.050 lei incepand cu 01.01.2025, ceea ce inseamna 2.430 lei salariul net. Daca angajatorul da tichete de masa , taxele pe tichete (CASS si impozit) duc la scaderea salariului net. Obligatia de garantat in plata inseamna ca angajatorul este obligat si la net sa dea minim 2430 lei sau doar brutul este obligatoriu sa fie minim 4050 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Desfiintare locuri de munca. Dreptul la preavizIntrebare: In cazul unei societati comerciale care urmeaza sa isi inceteze activitatea de la 01.01.2025, angajatorul este obligat sa instiinteze angajatii de spre acest lucru inainte si sa respecte perioada de preaviz, care este un drept al angajatilor? Sau care este termenul in care angajatorul instiinteaza angajatii cu privire la incetarea activitatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<