Studiu de caz: Clauza de mobilitate si conventia partilor

18 Iulie 2011
18 Iulie 2011
Codul munciiclauza de mobilitateizvor de obligatii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Subiectul care atinge clauza de mobilitate nu este unul neaparat nou in ceea ce priveste dezbaterea sa ori informatiile care se aduc cu privire la obligatiile si conditiile in care poate fi incheiata aceasta clauza in cadrul unui contract. Poate fi dat insa un exemplu concret pentru a veni in sprijinul celor care gasesc pertinente aceste informatii. Astfel, se discuta daca un agent de vanzari trebuie sa aiba in contract mentionata clauza de mobilitate, in situatia in care cea mai mare parte a activitatii acestuia este prestata pe teren.

Este stabilit clar prin art. 20 alin. (1) din Codul muncii, republicat, ca in afara clauzelor esentiale prevazute la art. 17, intre parti pot fi negociate si cuprinse in contractul individual de munca si alte clauze specifice.

Alin. (2) din acelasi articol prevede ca sunt considerate clauze specifice, fara ca enumerarea sa fie limitativa: clauza cu privire la formarea profesionala; clauza de neconcurenta; clauza de mobilitate;
 clauza de confidentialitate.

In consecinta, diferit de clauzele esentiale care sunt obligatorii la incheierea contractului individual de munca stabilite in art. 17, cele prevazute in art. 20 nu au caracter imperative, ci facultativ, putand fi inserate in contractul individual de munca al salariatului daca partile se inteleg in acest sens.

In continuare, conform dispozitiilor art. 25 alin. (1) din Codul muncii, republicat, prin clauza de mobilitate partile in contractul individual de munca stabilesc ca, in considerarea specificului muncii, executarea obligatiilor de serviciu de catre salariat nu se realizeaza intr-un loc stabil de munca. In acest caz salariatul beneficiaza de prestatii suplimentare in bani sau in natura.

Clauza de mobilitate rezulta astfel din vointa partilor raportului de munca,  acordarea prestatiilor suplimentare in bani sau in natura realizandu-se in temeiul acordului de vointa al partilor. De aceea, nu va exista o obligatie legala in sarcina angajatorului pentru acordarea unor prestatii suplimentare pentru activitatea desfasurata de salariat in diverse locuri, salariatul putand beneficia de astfel de prestatii doar in baza si in limita acordului de vointa a intervenit intre angajator si salariat.

Daca partile ajung la o intelegere, cuantumul prestatiilor suplimentare in bani sau modalitatile prestatiilor suplimentare in natura sunt specificate in contractul individual de munca, in conformitate cu dispozitiile art. 25 alin. (2) din Codul muncii, republicat.

Astfel, obligatia acordarii unor prestatii suplimentare au ca izvor dispozitiile conventionale rezultand din acordul ambelor parti cu privire la eventuala acordare a acestor prestatii suplimentare si cu privire la cuantumul acestora, dispozitiile art. 25 din Codul muncii, republicat, neputand reprezenta izvor de obligatii in conditiile in care nu au caracter imperativ.

NOUTATI din Legislatia muncii

De ce salariatii indisciplinati scapa adesea nepedepsiti?


Eliminati riscul ca deciziile dvs. sa fie anulate!
Angajatorii pierd deoarece nu respecta la virgula prevederile legale privind sanctionarea abaterilor disciplinare.

Aflati ACUM care sunt greselile comise de angajatori!
GHID PRACTIC - Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]