REVISAL: este ITM-ul obligat sa elibereze copii pentru banca?

revisalcopie revisaladeverinta revisalitm
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In urma noilor prevederi legislative, bancile cu care angajatii companiilor incheie diverse contracte solicita, pentru respectivii salariati, copie dupa REVISAL. Evident, apare intrebarea: cum se elibereaza copia dupa REVISAL si cine este responsabil de intocmirea ei?

Obligatia angajatorului de a elibera documente care sa priveasca situatia de salariat a solicitantului este una legala, fiind prevazuta ca atare prin dispozitiile art. 40 alin. (2) lit. h) din Codul muncii , cu modificarile si completarile ulterioare.

Adoptarea solutiei tehnice privind registrul in forma electronica si aplicatia informatica pentru completarea si transmiterea registrului de catre angajatori constituie atributul inspectiei muncii conform art. 10 din HG 161/2006 privind intocmirea si completarea registrului general de evidenta a salariatilor (REVISAL).

De aceea, pentru probleme legate de functionarea aplicatiei ReviSal trebuie sa va adresati acestei institutii.

Eventual, puteti solicita inspectoratului teritorial de munca listarea filelor corespunzatoare activitatii desfasurate de salariat in cadrul angajatorului, pentru prezentarea la banca.

Insa dovada vechimii in munca, precum si a salariilor angajatilor poate fi facuta:

- cu carnetul de munca, pentru perioada pana la data de de 31 decembrie 2010;
- cu adeverinta eliberata de angajator, pentru perioada ulterioara datei de 31 decembrie 2010.

Adeverinta eliberata de angatori trebuie sa reflecte intocmai evidentele interne ale unitatii, ele nefiind acte creatoare de drepturi, angajatorul asumandu-si responsabilitatea pentru conformitatea continutului acestor adeverinte cu actele interne de natura primara.

Adeverintele creeaza doar prezumtia ca cele atestate sunt conforme cu evidentele, responsabilitatea revenind unitatii pentru prezentarea unei alte situatii decat cele reale.

Dupa cum stim, bancile nu lucreaza pe prezumtii, acordarea creditelor bancare desfasoarandu-se dupa reguli specifice activitatii bancare, aceste institutii bancare justificand un interes legitim in ceea ce priveste solicitarea respectivelor documente, si anume acela ca trebuie sa se asigure de realitatea veniturilor obtinute de persoana solicitanta a creditului bancar.

HG 161/2006 urmeaza sa fie abrogata. Presupunem ca urmatorul program va permite si listarea din Revisal a situatiei financiare a salariatului.

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
revisalcopie revisaladeverinta revisalitm

Data aparitiei: 29 Aprilie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

REVISAL: este ITM-ul obligat sa elibereze copii pentru banca? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]