REVISAL: este ITM-ul obligat sa elibereze copii pentru banca?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
29 Aprilie 2011
29 Aprilie 2011
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
revisalcopie revisaladeverinta revisalitm
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In urma noilor prevederi legislative, bancile cu care angajatii companiilor incheie diverse contracte solicita, pentru respectivii salariati, copie dupa REVISAL. Evident, apare intrebarea: cum se elibereaza copia dupa REVISAL si cine este responsabil de intocmirea ei?

Obligatia angajatorului de a elibera documente care sa priveasca situatia de salariat a solicitantului este una legala, fiind prevazuta ca atare prin dispozitiile art. 40 alin. (2) lit. h) din Codul muncii , cu modificarile si completarile ulterioare.

Adoptarea solutiei tehnice privind registrul in forma electronica si aplicatia informatica pentru completarea si transmiterea registrului de catre angajatori constituie atributul inspectiei muncii conform art. 10 din HG 161/2006 privind intocmirea si completarea registrului general de evidenta a salariatilor (REVISAL).

De aceea, pentru probleme legate de functionarea aplicatiei ReviSal trebuie sa va adresati acestei institutii.

Eventual, puteti solicita inspectoratului teritorial de munca listarea filelor corespunzatoare activitatii desfasurate de salariat in cadrul angajatorului, pentru prezentarea la banca.

Insa dovada vechimii in munca, precum si a salariilor angajatilor poate fi facuta:

- cu carnetul de munca, pentru perioada pana la data de de 31 decembrie 2010;
- cu adeverinta eliberata de angajator, pentru perioada ulterioara datei de 31 decembrie 2010.

Adeverinta eliberata de angatori trebuie sa reflecte intocmai evidentele interne ale unitatii, ele nefiind acte creatoare de drepturi, angajatorul asumandu-si responsabilitatea pentru conformitatea continutului acestor adeverinte cu actele interne de natura primara.

Adeverintele creeaza doar prezumtia ca cele atestate sunt conforme cu evidentele, responsabilitatea revenind unitatii pentru prezentarea unei alte situatii decat cele reale.

Dupa cum stim, bancile nu lucreaza pe prezumtii, acordarea creditelor bancare desfasoarandu-se dupa reguli specifice activitatii bancare, aceste institutii bancare justificand un interes legitim in ceea ce priveste solicitarea respectivelor documente, si anume acela ca trebuie sa se asigure de realitatea veniturilor obtinute de persoana solicitanta a creditului bancar.

HG 161/2006 urmeaza sa fie abrogata. Presupunem ca urmatorul program va permite si listarea din Revisal a situatiei financiare a salariatului.

NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]