In urma vizitelor facute la sediile mai multor case de pensii din Bucuresti, ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan, a precizat care efectele constatate la inceputul procesului de evaluare a pensiilor.
Astfel, in opinia ministrului, debutul procesului de evaluare a pensiilor a dublat activitatea angajatilor caselor teritoriale de pensii, care in prezent sunt supraincarcati.
"Pana acum, intr-o saptamana si jumatate avem deja 160.000 de dosare evaluate, urmand ca dupa incheierea partii legislative, de finalizare a Legii Pensiilor, acestea sa fie si recalculate foarte usor. Pana acum, in casele de pensii in care am fost, activitatea se deruleaza bine. (...) Acest proces a inceput cu resursele limitate pe care le avem - softuri vechi, dar actualizate, aparatura este invechita, sunt calculatoare de ani buni de zile si care abia se misca, si aici avem obligatia ca prim PNRR (Planul National de Reforma si Rezilienta n.r.) sa innoim toata dotarea din casele teritoriale de pensii.
De asemenea, este o realitate faptul ca in casele de pensii personalul este subdimensionat. Sunt oameni supraincarcati, practic activitatea li s-a dublat. Dincolo de activitatea zilnica de stabilire a dosarelor care intra in plata, s-a adaugat aceasta activitate de evaluare e dosarelor, pentru fiecare casa exact acelasi numar de dosare aproximativ cu cati beneficiari au, in care pur si simplu indicator cu indicator sunt luati la puricat, astfel incat toate variantele introduse in computer sa reflecte munca de o viata a tuturor celor care asteapta recalcularea pensiilor", a declarat Raluca Turcan, potrivit Agerpres.
De semenea, ministrul Muncii a precizat ca plata pentru suplimentarea personalului caselor de pensii nu va fi facuta de la buget, ci din fonduri europene.
"Noi vorbim de suplimentarea personalului pe o perioada determinata, platiti din fonduri europene, nu din bugetul statului. Deci nu facem angajari la stat, dupa cum in mod eronat s-a comunicat. Asadar, intr-o institutie cum este o casa de pensii, in care activitatea unor oameni s-a dublat, consideram absolut firesc sa-i sprijinim in activitatea lor, si pe o perioada determinata, cat dureaza acest proces de evaluare si recalculare a pensiilor sa vina personal suplimentar si sa-i ajute.
Mai mult decat atat, vrem tot pe fonduri europene sa gasim si o formula de stimulare, pentru ca oamenii acestia muncesc in plus. Ca sa se inteleaga si mai bine: in casele de pensii, personalul angajat este supraincarcat. Vorbim de case de pensii cu 40, 30 de persoane angajate, care au in total 60.000 pana la 140.000 de beneficiari, adica de persoane varstnice care au nevoie de diferite forme de calculare a pensiilor, ceea ce inseamna practic o activitate dificila", a mentionat Raluca Turcan.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<